Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για την Αττική – Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα, τι αλλάζει στις «εξόδους»

ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Σε ισχύ είναι από σήμερα όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Αττική, που βρίσκεται εδώ και καιρό στο «κόκκινο».

Οι επιδημιολόγοι έδωσαν τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό και το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων, τα οποία ισχύουν από σήμερα ως το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέτρα που θα ισχύουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, προβλέπουν υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ανοιχτούς χώρους, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ή μεγάλες συγκεντρώσεις, θα είναι υποχρεωτική. Σε άλλες περιπτώσεις θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την Αττική και από σήμερα είναι σε ισχύ, είναι τα εξής:

Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.
Σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα, τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα.
Ισχυρή σύσταση στους πολίτες της Αττικής για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοικτούς υπαίθριους χώρους.
Στις λαϊκές αγορές είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.
Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο 6 ατόμων.

Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.

Τέλος, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

Οι δραστηριότητες που κατεβάζουν ρολά:
 Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών
 Υπηρεσίες μπαρ, που παρέχονται από χορευτικό κέντρο
 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ
 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – καφωδείο
 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – μπουάτ
 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης – ντισκοτέκ

Σχετικά με τις εισηγήσεις που έγιναν, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω στο κομμάτι του Πολιτισμού. Υπό τον φόβο να υποστεί νέο μεγάλο πλήγμα ο κλάδος, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην μπει «λουκέτο» σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, αλλά να μειωθεί η πληρότητα (χωρίς όρθιους σε συναυλίες).

Εχοντας συνομιλήσει με επιχειρηματίες του κλάδου του Πολιτισμού, ο πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση, δίνοντας μία μικρή ανάσα στον χώρο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, υπήρξε μεγάλης διάρκειας συνομιλία του πρωθυπουργού με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, ο οποίος επιχειρηματολογώντας προσπάθησε να εξηγήσει το πόσο καταστροφικό θα ήταν ένα νέο λουκέτο στον κλάδο.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα μισά σχεδόν ενεργά κρούσματα αφορούν την Αττική. Από τα 4.089 ενεργά κρούσματα, τα 1.829 αφορούν την πρωτεύουσα. Παράλληλα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως από την 1η Ιουλίου που άνοιξε ο τουρισμός, στις πύλες εισόδου εντοπίστηκαν 1.093 κρούσματα, ενώ έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Ο κ. Χαρδαλιάς στην χθεσινή ενημέρωση, διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να μπουν οριζόντια μέτρα και όχι ανάλογα με την περιοχή όπου υπάρχει υψηλό φορτίο.

«Τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών , γι’ αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο», είπε χαρακτηριστικά.