Quantcast

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους ενόψει Χριστουγέννων εισηγούνται οι ειδικοί

Οι ειδικοί θεωρούν πως ο συγχρωτισμός λόγω των εορτών θα αποτελέσει εστία αναζωπύρωσης του κορωνοϊού

Με τον κοροναϊό να συνεχίζει να δείχνει τα δόντια του και δηλωμένη την βούληση της κυβέρνησης να κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτή την οικονομία, συνεχίζονται τα σενάρια για νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η απόφαση για την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών σε συνδυασμό με την διανομή δύο δωρεάν self test σε όλους για τα Χριστούγεννα δείχνει ότι τις ημέρες των γιορτών τόσο η οικονομική όσο και η κοινωνική δραστηριότητα θα παραμείνουν ανοιχτές.

Ωστόσο, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της νέας μετάλλαξης Όμικρον που αναμένεται και στη χώρα μας η επιτροπή των ειδικών, με στόχο την προστασία των παιδιών, των γονέων και των εργαζομένων εισηγήθηκε αν και βρισκόμαστε μια «ανάσα» προ των εορτών, στα Χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εργαζόμενοι.

Οι ειδικοί θεωρούν πως ο συγχρωτισμός λόγω των εορτών θα αποτελέσει εστία αναζωπύρωσης του κοροναϊού, γι αυτό και θεωρούν απαραίτητο το μέτρο, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα αυτοπροστασίας όπως μάσκα και αποστάσεις.

Θεματικά πάρκα μόνο για εμβολιασμένους
Κάτι που αποκάλυψε μιλώντας στο MEGA, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Έχουμε μια εποχική απασχόληση, άρα οι άνθρωποι θα πιάσουν τώρα δουλειά εκεί και με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι των παιδιών είναι ανεμβολίαστα και δεν προβλέπεται για αυτά εμβολιασμός και εφόσον θα κινηθούν με γονείς μέσα στα θεματικά πάρκα που προβλέπεται να είναι εμβολιασμένοι, είναι λογικό να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι. Είναι χώροι διασκέδασης και όχι εστία αναζωπύρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιστοποιητικά νόσησης μόνο με PCR
Ο κλοιός, ωστόσο, γύρω από τους ανεμβολίαστους σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Όπως μεταδίδεται η επιτροπή των ειδικών ζητεί προκειμένου να δίνεται πιστοποιητικό νόσησης στους ανεμβολίαστους αυτό να αποδεικνύεται όχι με rapid test όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά με PCR.

Συγχρόνως, η επιτροπή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ελαττωθεί στο μέλλον και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης, που αυτή τη στιγμή έχει ισχύ έξι μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μεταφέρθηκε και μια εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τα δεδομένα που έχει ο ΕΟΔΥ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά: Ένας στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 αναμένεται να εμβολιαστεί. Έτσι λοιπόν θα μείνουν λιγότεροι από 250.000 ανεμβολίαστοι, δηλαδή ο σκληρός πυρήνας που επιμένει να μην κάνει το εμβόλιο.

Ενδεικτικό πάντως της απόφασης για υποχρεωτικότητα ήταν ότι στο πρώτο 24ωρο μετά την ανακοίνωσή της κλείστηκαν 17.500 ραντεβού, όταν τις προηγούμενες μέρες τα ραντεβού δεν ξεπερνούσαν τα 2.600.

Τι ανησυχεί την κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση, την κυβέρνηση ανησυχεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα, καθώς έχει τις περισσότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις, με το ΕΣΥ να υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση.

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση στη Μακεδονία, ενώ πολύ καλύτερη δείχνει η κατάσταση σε άλλες περιοχές σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στην Αττική.