Καμπανάκι σήμανε το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε χτες από τον ΕΟΔΥ, καθώς το κοντέρ έδειξε 4.696 νέες μολύνσεις.
Ήταν ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τις 24 Αυγούστου όπου είχαν καταγραφεί 4.608 κρούσματα.
Ο αριθμός αυτός αλλά και το γεγονός πως στις ΜΕΘ παλεύουν 404 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 344 ανεμβολίαστοι, σήμανε συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα η οποία αποκάλυψε πως υπάρχουν μέτρα στην φαρέτρα της σε περίπτωση που οι δείκτες χειροτερέψουν.
Μία ανάσα πριν τους 16.000 νεκρούς
Άλλωστε η γενική εικόνα ειδικά στην κατηγορία των θανάτων από Covid προκαλεί θλίψη, καθώς βρισκόμαστε μόνο μία ανάσα πριν θρηνήσουμε συνολικά 16.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, με το κοντέρ να γράφει τώρα 15.894 απώλειες.
Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος πως στις 6 Οκτωβρίου είχαμε 15.000 νεκρούς, η χώρα μας σε μία εβδομάδα πιθανότατα θα μετρά 1.000 θανάτους μέσα σε ένα μήνα.
Πάνω από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του σε 6 ημέρες
Μόνο την εβδομάδα που διανύουμε, δηλαδή σε έξι ημέρες, πέθαναν 266 συνάνθρωποί μας.
23.000 κρούσματα σε 6 ημέρες
Επίσης νόσησαν συνολικά, μέσα σε μόλις έξι μέρες -δηλαδή από την Δευτέρα 25/10 μέχρι και το Σάββατο 30/10 – 23.076 συνάνθρωποί μας.
Εισαγωγές στον… Θεό
Οι αριθμοί των διασωληνωμένων προκαλούν επίσης ανησυχία καθώς μόνο τις τελευταίες έξι μέρες είχαμε από 354 -το λιγότερο- έως και 404 συμπολίτες μας να δίνουν την μάχη καθημερινά στις ΜΕΘ.
Και συγκεκριμένα:
Την Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου ήταν 354
Την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου ήταν 380
Την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου ήταν 387
Την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου ήταν 391
Την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου ήταν 392
Το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου ήταν 404.
Τέλος τα πράγματα δεν είναι καλύτερα όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς ενώ την 1η Οκτωβρίου είχαμε 168, χτες πάνω από 270 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας. (277 για την ακρίβεια).
Την ίδια ώρα οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε τις 5.000 διαγνώσεις την ημέρα, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται έναν χρόνο μετά.
5.000 κρούσματα ο εβδομαδιαίος μέσος όρος το Νοέμβρη
Την ανάγκη ανάσχεσης του πανδημικού κύματος του κοροναϊού επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ζητώντας επέκταση των τεστ, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ ακόμα στους εμβολιασμένους.
«Ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δε θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε» εξήγησε ο καθηγητής.
Όπως διευκρίνισε μιλάει για δωρεάν σελφ τεστ που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος. Η κυβέρνηση η ο εργοδότης. «Μια φόρα την εβδομάδα φτάνει» αποσαφήνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας…
«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.
Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς» τόνισε δε.
Καμπανάκι από τους θανάτους και την πίεση στο ΕΣΥ
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» είπε μάλιστα.
Τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού». Για τα καθημερινά μηνύματα στο κινητό με προτροπές εμβολιασμού σχολίασε «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».
Παπαϊωάννου: Είμαστε σε συναγερμό για αύξηση κρουσμάτων
«Είμαστε σε σημείο συναγερμού» προειδοποίησε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου για την αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού.
«Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου», επισήμανε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου στον ΣΚΑΪ.
«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου και εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ.
«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται», δήλωσε.
Σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά. «Ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο», διευκρίνισε.