Quantcast

Κορωνοϊός: Μείωση σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 198 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Αρνητική επίδραση φαίνεται πως είχε η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στις ελληνικές εξαγωγές, καθώς σημείωσαν μείωση τον Μάρτιο.

Ωστόσο, σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως αυτοί των τροφίμων και των χημικών, κατεγράφη μεγάλη αύξηση, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε, λόγω πτώσης και των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 11,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και διαμορφώθηκαν στα 2,49 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων δε των πετρελαιοειδών παρουσίασαν μείωση κατά 4,4%.

Αντίστοιχα, αρνητική πορεία είχαν και οι εισαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 9,8% τον Μάρτιο και διαμορφώθηκαν σε 4,28 δισ. ευρώ, ενώ το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά 153,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,9%, συρρικνούμενο σε 1,78 δισ.

Σε επίπεδο τριμήνου και με βάση τη θετική εικόνα των εξαγωγών στους δύο πρώτους μήνες του έτους, η μείωσή τους περιορίστηκε -σύμφωνα με το ΙΕΕΣ- στο 0,3% και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 7,98 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις εξαγωγές, κατά 2,0%, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο, αν και ελλειμματικό, βελτιώθηκε κατά 4,4% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Σε κλαδικό επίπεδο, ξεχώρισαν τα τρόφιμα, καθώς οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 198 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 18,1% και διαμορφώθηκαν σε 1,29 δισ., ξεπερνώντας εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων, που επίσης κινήθηκαν ανοδικά, κατά 1% και διαμορφώθηκαν σε 1,28 δισ. Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε και στις εξαγωγές χημικών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 17,9% με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 1,16 δισ. Ενίσχυση εξαγωγών κατέγραψαν επίσης τα λίπη και έλαια, κατά 61,1% και τα ποτά και καπνά 3,1%.

Αντίθετα, μείωση εξαγωγών κατέγραψαν τα μηχανήματα- οχήματα (-1,9%), τα διάφορα βιομηχανικά (-6,7%) και οι πρώτες ύλες (-17,3%).

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική διάχυση, η σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα έτη, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πάντως, στο φετινό τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση στο μερίδιο της ΕΕ στις ελληνικές εξαγωγές σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019: στο α’ τρίμηνο 2020 το 56,2% των ελληνικών εξαγωγών αφορούσε την ΕΕ, έναντι ποσοστού 51% το 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή δε, για το τρέχον έτος τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 65,3% για την ΕΕ και σε 34,7% για τις Τρίτες χώρες.