Quantcast

Κορωνοϊός: Με το βλέμμα στα νέα εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Χρήζει διαχείρισης η έλευση τουριστών στη χώρα μας, καθώς, μαζί με αυτή, αυξάνονται και τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού.

 

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, μετά την ανακοίνωση το ΕΟΔΥ για 43 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, από τα 43 κρούσματα τα 36 είναι εισαγόμενα και εντοπίστηκαν κατά τη διενέργεια ελέγχων στον Προμαχώνα. Η πλειονότητα αυτών (20) αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία, ενώ τα 16 είναι κάτοικοι άλλων χωρών. Από τα υπόλοιπα 4 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.

 

193 θάνατοι στην Ελλάδα από κορωνοϊό

Λίγο πριν την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από κορωνοιό. Επρόκειτο για μια 83χρονη, με υποκείμενα νοσήματα, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Η γυναίκα είναι το 193ο θύμα από κορωνοϊό στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο θύμα εδώ και μέρες, καθώς ο τελευταίος θάνατος καταγράφηκε στις 30 Ιουνίου.

 

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα για τη Σερβία

Την Κυριακή, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα απαγορεύει την πρόσβαση υπηκόων Σερβίας στη χώρα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου, από τις 6 Ιουλίου. Η κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση εξαιτίας της έξαρσης κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.

 

«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.  Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Αμεση ήταν η αντίδραση της σέρβικης κυβέρνησης, η οποία τόνισε ότι απόφαση βλάπτει κυρίως την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο Σέρβος ΥΠΕΞ, Ιβιτσα Ντάτσιτς, χαρακτήρισε «δυσάρεστη και κακή την απόφαση» και εκτίμησε ότι, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη χώρα του.

 

Notam για την έκτακτη απαγόρευση πτήσεων προς και από Σερβία.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την έκτακτη αεροπορική οδηγία (Notam) που ισχύει από σήμερα έως τις 15 Ιουλίου 2020 και αφορά στην απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας και εισόδου Σέρβων πολιτών στην χώρα μας, λόγω έξαρσης της πανδημίας στη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 απαγορεύονται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 όλες οι πτήσεις μετακίνησης επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και είσοδος στην χώρα μας Σέρβων τουριστών. Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς Σερβία ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις & απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

 

Αναθεώρηση αεροπορικής οδηγίας για Ην. Βασίλειο

Όσον αφορά στις πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο αναθεωρήθηκε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία και η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών ισχύει πλέον έως την Τρίτη 14 Ιουλίου και ώρα 23:59, έτσι όλες οι πτήσεις προς και από τα Ελληνικά αεροδρόμια από τα αντίστοιχα Βρετανικά επιτρέπονται από τις 15 Ιουλίου 2020 χωρίς περιορισμούς. Για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή πτήσεων, δηλαδή έως 14/7/20 υπάρχουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Επιτρέπονται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών, μελών της οικογενείας τους και κατόχων άδειας κατοικίας στην χώρα μας που εγκρίθηκαν από το Υπ. Εξωτερικών.

 

Αλλαγές στην υποχρεωτική συμπλήρωση του PLF από τις 9 Ιουλίου

Από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η ΥΠΑ ενημερώνει ότι η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα θα πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν το check in και όχι 48 ώρες που ισχύει έως τις 8 /7/2020. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/ υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς συμπληρώνεται το παραπάνω ηλεκτρονικό έντυπο καθώς και για το QR CODE του κάθε επιβάτη. Τεστ COVID-19 στους επιβάτες διεθνών πτήσεων προβλέπεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.