Την πεποίθηση ότι ο νέος κορωνοϊός είναι δύσκολο να εξαφανιστεί μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.
«Όλα τα μοντέλα που έρχονται και με δικούς μας επιδημιολόγους και από το εξωτερικό, νομίζω ότι με τα δεδομένα αυτά ο ιός θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2021 – 2022, ίσως και μετά. Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη» είπε ο κ. Γώγος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.
«Πιθανόν να είναι ο κορωνοϊός ως μια δεύτερη μικρότερης έκτασης επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.
«Έχουμε ένα κενό μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι», συνέχισε και εξήγησε ότι στόχος είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού κυρίως έχοντας ανοσία από την κοινότητα. Οπως διευκρίνισε πάντως συλλογική ανοσία με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι δύσκολο να έχουμε.
«Από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία» δήλωσε συμπληρώνοντας ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».
Όσον αφορά, τέλος, τα μέτρα εκτίμησε ότι «από τα πρώτα θα είναι η άρση περιορισμών των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας» και θα ακολουθήσουν «τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα».
Μιλώντας, τέλος, για το καλοκαίρι είπε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να τηρούμε τις αποστάσεις. «Θα είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει», σχολίασε ενώ σχετικά με τις μάσκες απάντησε ότι «θα χρειαστεί να φοράμε όταν έχουμε στενές επαφές όχι στην παραλία αλλά θα το ξαναδούμε και ως επιτροπή του υπ. Υγείας».