Ο τρίτος υψηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφηκε το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει 230 νέα περιστατικά μόλυνσης από τη νόσο Covid-19.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία ο σταδιακά χαμηλότερος ηλικιακός μέσος όρος των νοσούντων, αλλά και η διασωλήνωση ενός 17χρονου κοριτσιού στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκης, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον ιό.
Στην Ελλάδα, στις ηλικίες 0-17 ετών έχουν βεβαιωθεί 425 κρούσματα από το σύνολο των 6.858, εκ των οποίων τα 194 αφορούν γυναίκες και τα 231 άνδρες. H αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων προκαλεί επίσης τον προβληματισμό των επιστημόνων, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι πλέον 63 ετών.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.858, εκ των οποίων το 55.1% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 1.648 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.293 (48.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τα 230 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες (15/08) ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν σε 32 περιφερειακές ενότητες. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι έχουν καταγραφεί τρεις ακόμη θάνατοι από τον κορωνοϊό και 226 συνολικά από την αρχή της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού καταμερίζονται ως εξής:
27 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
14 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
47 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 11 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας,
10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου ,1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
1 στην Π.Ε. Εύβοιας
1 στην Π.Ε. Ζακύνθου
1 στην Π.Ε. Ημαθίας
4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 στην Π.Ε. Θεσπρωτία
3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 στην Π.Ε. Καβάλας
1 στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 στην Π.Ε. Καστοριάς
9 στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γνωστή συρροή,
1 στην Π.Ε. Κιλκίς
2 στην Π.Ε. Κοζάνης
3 από Π.Ε. Κυκλάδων, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή,
2 στην Π.Ε. Λάρισας
3 στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 στην Π.Ε. Ξάνθης
5 στην Π.Ε. Πέλλας
8 στην Π.Ε. Πιερίας
1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 στην Π.Ε. Ροδόπης
1 στην Π.Ε. Σερρών
1 στην Π.Ε. Τρικάλων
1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας
3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
3 στην Π.Ε. Χανίων
1 στην Π.Ε. Χίου
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στην χώρα μας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην υπόθεση των σχολείων που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τις πύλες τους στις αρχές Σεπτέμβρη.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, ενώ επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα. Μίλησε μάλιστα για την υπαρκτή πιθανότητα να εφαρμοστεί μοντέλο με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, κάτι που υλοποιήθηκε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.
Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (όπως και στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς), ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 ετών. Οταν τα ημερήσια κρούσματα αρχίσουν να υποχωρούν, τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.
Αναφορικά με το καλό σενάριο σχετικά με την πανδημία στην χώρα μας όπως τόνισε είναι να δούμε μια σταθεροποίηση και μια συρρίκνωση των κρουσμάτων ενώ αναφέρθηκε σε ένα πιθανό εμβολιασμό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.