Οκτώ στους δέκα από τους 315 ασθενείς με κορωνοϊό που κατέληξαν το πρώτο τριήμερο του Φεβρουαρίου ήταν 70 ετών και άνω. Από τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή, που διατηρούν τη θνητότητα στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας και θα μπορούσαν να έχουν μειώσει αν εμβολιάζονταν κατά της COVID-19.
«Μία από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα», προειδοποίησε την ηλικιακή ομάδα ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να εφησυχάζουν και να νιώθουν ασφαλείς λόγω παλαιότερης νόσησης, ούτε και επειδή η παραλλαγή Όμικρον έχει χαρακτηριστεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα. «Ιδίως γι’ αυτόν τον πληθυσμό, καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα», επεσήμανε.
Προς επίρρωση των παραπάνω λειτουργούν και τα στοιχεία που επικαλέστηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, μελέτη του καθηγητή Επιδημιολογίας William Hanage από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard Chan School της Βοστόνης, κατέληξε πως είναι «πιθανώς εσφαλμένη» η εκτίμηση της νόσησης από Όμικρον ως σημαντικά ηπιότερης, αφού η τελευταία παραλλαγή μας βρήκε «οχυρωμένους» από προηγούμενη λοίμωξη ή εμβολιασμό. Αντιθέτως, η νόσος είναι κατά 25% μόλις από τη Δέλτα σε οργανισμούς που μολύνονται πρώτη φορά από κορωνοϊό.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020, στη χώρα κατοικούν λίγο παραπάνω από 1,7 εκατ. ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Με βάση τα τελευταία ποσοστά που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, για την εμβολιαστική κάλυψη στις επίμαχες ομάδες, από τις αρχές Ιανουαρίου σχεδόν 221.602 ηλικιωμένοι παρέμεναν ανεμβολίαστοι. Με περισσότερο από το 60% ή και 70% των ημερήσιων εμβολιασμών να αφορούν την ενισχυτική δόση -20.612 από τους 37.335 σημερινούς-, είναι μάλλον αδύνατο να πρωτοστάτησε η ομάδα στους λίγο παραπάνω από μισό εκατομμύριο εμβολιασμούς πρώτης και δεύτερης δόσης του τελευταίου μήνα.
«Μονόδρομος» η τρίτη δόση
Άλλοι 106 ασθενείς με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους και 568 βρίσκονται διασωληνωμένοι σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε αύξηση της θνητότητας κατά 10% την τελευταία εβδομάδα, όσο δηλαδή και στα κρούσματα που σήμερα αυξήθηκαν κατά 17.662 και εκτιμώνται σε 140.000 ενεργά στην επικράτεια.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ανέρχονται σε πάνω από 4.600 και σε 550 οι εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr. Στις νέες νοσηλείες κυριαρχεί η Όμικρον κατά 88% και στο σύνολο των νοσηλευομένων οι ηλικίες άνω των 55 ετών κατά 80%, δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων μας που εισάγονται στη ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι» τόνισε η καθηγήτρια και έκρουσε «καμπανάκι» για τα 300.000 άτομα υψηλού κινδύνου ηλικίας άνω των 60 ετών που δεν έχουν μεριμνήσει ακόμα για τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα που διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός στην προ Όμικρον εποχή απέτρεψε 20.000 θανάτους λόγω κορωνοϊού.
Η ενισχυτική δόση -τρίτη ή δεύτερη αναλόγως τον αρχικό εμβολιασμό-, ο «πλήρης εμβολιασμός με τις τρεις δόσεις» όπως σημείωσε η καθηγήτρια, είναι μονόδρομος, η ασπίδα που αυξάνει την προστασία στο 100% και θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως ξεκινά ήδη σε άλλες χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στον ηλικιωμένο πληθυσμό.