Quantcast

Κορωνοϊός: Καμπανάκι από τους ειδικούς για την μεγάλη επιστροφή μετά τις διακοπές – Υψηλό το ιικό φορτίο στα νησιά

Μπορεί το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην Εύβοια και στα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στην ελληνική επικράτεια, ωστόσο παράλληλα συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια ακόμη μεγάλη και κρίσιμη «μάχη»

Μπορεί το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στην Εύβοια και στα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στην ελληνική επικράτεια, ωστόσο παράλληλα συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια ακόμη μεγάλη και κρίσιμη «μάχη».

Το μέτωπο της πανδημίας δε φαίνεται να καταλαγιάζει και σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ειδικοί, ενδέχεται να παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Άλλωστε χθες, στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών, ανακοινώθηκαν 2.595 κρούσματα, ενώ 207 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού και μάλιστα έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, ενόψει του επόμενου διαστήματος.

Σταθερή η κατάσταση στην Αττική

«Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη όλων μας είναι μαζί με τους ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν τη φυσική καταστροφή. Ωστόσο οι μετρήσεις δείχνουν ότι η διασπορά του κοροναϊού συνεχίζεται σε πανελλήνιο επίπεδο. Στην Αττική θα ανακοινωθεί σήμερα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, της τάξης του 60%. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι μετρήσεις στην Αττική έδειχναν σταθερό το ιικό φορτίο, αλλά ο πληθυσμός μειώνεται. Επειδή αναφέρουμε το κανονικοποιημένο ως προς τον πληθυσμό ιικό φορτίο, για αυτό φαίνεται αυξημένο αυτή τη βδομάδα. Οπότε στην Αττική φαίνεται να έχουμε σταθερή κατάσταση, δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση στη διασπορά», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης.

 

Αυξημένο ιικό φορτίο στα νησιά

Παράλληλα, για τα νησιά και την επαρχία σημείωσε: «Την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου σε Λάρισα, Βόλο, και Κρήτη. Στην Αττική πρέπει να δούμε πόσα κρούσματα δίνει η κάθε περιφερειακή ενότητα. Ο κεντρικός τομέας είναι ο πιο επιβαρυμένος. Επιβαρυμένα είναι και τα νησιά των κεντρικών Κυκλάδων, αλλά και η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κρήτη».

 

Τι θα συμβεί τον Σεπτέμβρη

Για το τι αναμένεται να συμβεί μετά την επιστροφή όσων κάνουν διακοπές και την κατάσταση που θα επικρατήσει τον Σεπτέμβρη, ο κ. Θωμαΐδης είπε: «Για τις αρχές του Σεπτέμβρη, το αισιόδοξο σενάριο είναι να παραμείνουμε στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Να βαίνουμε σε σταθερή ή και μειούμενη κατάσταση. Το δυσμενές σενάριο είναι οι κάτοικοι που επιστρέφουν στην Αττική από διακοπές να φέρουν μια μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Το δεύτερο είναι το σενάριο που επικρατεί, για αυτό είναι σημαντικό οι πολίτες να επιστρέψουν στον εμβολιασμό, ώστε να μην έχουμε άλλο κύμα τον Οκτώβριο που να αφορά στους ανεμβολίαστους, και να έχουμε άνοδο στις εισαγωγές».

 

«Υψηλή η διασπορά στην Κρήτη»

Σχετικά με την αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Στην Κρήτη οι συνάδελφοι από το Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων ανακοινώνουν κάθε βδομάδα τα αποτελέσματα και βλέπουμε όντως ότι έχουμε αύξηση στο ιικό φορτίο. Η διασπορά συνεχώς αυξάνεται και αυτό μεταφράζεται σε αυξημένα κρούσματα. Αυτό δεν αναμένεται να αναστραφεί το επόμενο διάστημα, αφού οι επισκέπτες θα αυξάνουν στο νησί μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Θα αρχίσει να μειώνεται μετά», είπε χαρακτηριστικά.

 

Όπλο η ιχνηλάτηση

Για το πώς θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός, που θα έπρεπε να έχει ενταθεί. Το δεύτερο είναι η ιχνηλάτηση που θα πρέπει να αυξηθεί, μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε όσους έχουν μολυνθεί. Το τρίτο είναι τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία δε λειτουργούν αποτελεσματικά πια και κάτω από αυτές τις συνθήκες, που ο κόσμος έχει κουραστεί και είμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Η χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική για τη μείωση της διάδοσης. Αλλά μετά από 1,5 χρόνο υπάρχει κούραση στον πληθυσμό».