Quantcast

Κορωνοϊός: Η ισορροπία του τρόμου ενόψει Χριστουγέννων – Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν τα νέα μέτρα

Παρότι στην κυβέρνηση ξορκίζουν τα σενάρια για μίνι ή γενικευμένο κλείσιμο δραστηριοτήτων, αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για νεότερα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας

Σε μία ισορροπία τρόμου ενόψει Χριστουγέννων βαδίζει η κυβέρνηση την ώρα που το φάντασμα του lockdown επανέρχεται πάνω από την Ευρώπη, με κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν απολύτως ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα.

Παρότι στην κυβέρνηση ξορκίζουν τα σενάρια για μίνι ή γενικευμένο κλείσιμο δραστηριοτήτων, αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για νεότερα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

«Δε θα υπάρξουν γενικευμένα μέτρα lockdown. Το να εφαρμόσουμε μέτρα δημόσιας υγείας που θα προσπαθήσουν να ανακόψουν μια αυξηση των κρουσμάτων όπως περισσότερα τεστ, αυτό θα φανεί στην πορεία» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το MEGA, βαρόμετρο για τις αποφάσεις που θα πάρει το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου μετά και από την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων είναι:

  • Πορεία εμβολιασμών (ειδικά για τους άνω των 60 ετών)
  • Αντοχές του συστήματος Υγείας (στο μικροσκόπιο η βόρεια Ελλάδα)
  • Δείκτες πανδημίας την περίοδο των εορτών (θετικότητα, διασωληνωμένοι, εισαγωγές)

«Και ο λόγος που παίρνουμε και τα νέα μέτρα από Δευτέρα έχουν ως κεντρικό στόχο η αγορά των Χριστουγέννων να μείνει ανοιχτή και με το κατά το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς» υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μπορεί να χάσουμε και τα φετινά Χριστούγεννα»
Δραματική προειδοποίηση απευθύνει μέσω της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης λέγοντας πως εάν δεν υπάρξουν και άλλα μέτρα, ειδικά σε Μέσα Μεταφοράς και Σχολεία, μπορεί να χαθούν και τα φετινά Χριστούγεννα.

«Ξέρουμε ότι σε λίγο οι ημερήσιοι θάνατοι θα είναι 100, όπως προκύπτει από τα μαθηματικά μοντέλα και αυτό δεν μπορεί πλέον κανένας να το πάρει πίσω. Αν δεν ληφθούν μέτρα μπορεί η Ελλάδα να φθάσει τα 20.000 κρούσματα ημερησίως (…) Και…μαγικά να γινόταν μαζικός εμβολιασμός ώστε να πιάσουμε στόχο εμβολιαστικής κάλυψης άνω του 90%, το υπάρχον κύμα δεν θα μπορούσε να ανακοπεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για έλλειμα στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τις μεταλλάξεις, αλλά αυτό για το οποίο ευθύνεται είναι ότι ενώ όλοι προέβλεπαν νέο κύμα πανδημίας δεν προετοιμαστήκαμε» ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Η μεγάλη «τρύπα» στους εμβολιασμούς
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης, η επιτάχυνση των εμβολιασμών ειδικά στους πολίτες άνω των 60 ετών. Ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η χώρα παραμένει για την ώρα καθηλωμένη καθώς οι 68 από τις 74 περιφερειακές ενότητες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το φράγμα του 70%.

Μάλιστα στην Ευρυτανία η εμβολιαστική κάλυψη στους άνω των 60 βρίσκεται μόλις στο 37% ενώ στη Φωκίδα στο 52%. Αντιθέτως υπάρχουν περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη ξεπερνά το 70% όπως το Ηράκλειο Κρήτης όπου αγγίζει το 81%.

Η κυβέρνηση δίνει νέα μάχη με τον χρόνο προκειμένου προκειμένου η χώρα να περάσει το φράγμα του 70% στην εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μελέτης της Pfizer η πιθανότητα μόλυνσης από κοροναϊό μειώνεται κατά 95% μετά από την τρίτη δόση