Κρίσιμες για τις περαιτέρω αποφάσεις κυβέρνησης και ειδικών θα είναι οι επόμενες 14 ημέρες, που θα κρίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν κατά του κορωνοϊού.
Και τούτο γιατί τις επόμενες δύο εβδομάδες, μετά και την οριστική επιστροφή των αδειούχων, οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν αποτυπώσει εναργέστερα τα δεδομένα και τις συνέπειες από τις εσωτερικές μετακινήσεις σε τουριστικούς προορισμούς.
Η κατάσταση δείχνει δύσκολη καθώς τα κρούσματα στη χώρα ξεπέρασαν τα 10.000, έξι μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και την καταγραφή της πρώτης ασθενούς στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Μάλιστα, μόνο τον Αύγουστο κατεγράφησαν 5.657 κρούσματα, δηλαδή περισσότερα από τα μισά του συνόλου των 10.000 στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.
Επιπλέον, το επόμενο δίμηνο αναμένεται να επανεμφανιστούν η εποχική γρίπη και οι ιώσεις, βάζοντας σε δοκιμασία το σύστημα υγείας σε περίπτωση που ο κορωνοϊός δεν είναι υπό έλεγχο.
Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιξωμιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αξιολογούν την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Πάντως, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση του καθημερινού αριθμού κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί ικανοποίηση. Ειδικά όταν συγκρίνεται με τα επιστημονικά μοντέλα που στις αρχές του μήνα προέβλεπαν ότι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 500 ή ακόμα και στα 600. Προφανώς, αυτό δεν προκαλεί εφησυχασμό, όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο στις 11.
Στο αποτέλεσμα αυτό έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως σε τοπικό επίπεδο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές στην ουσία σφραγίστηκαν και έγινε υποχρεωτική παντού η μάσκα.
Η παράταση αυτών των μέτρων θα συνεχιστεί όσο κρίνεται απαραίτητο, ενώ βασικός στόχος είναι αρχικά η σταθεροποίηση των κρουσμάτων στα σημερινά επίπεδα και αμέσως μετά η μείωση τους ακόμα και σε διψήφιο αριθμό ανά ημέρα.
Διπλασιάζει τους ελέγχους η ΕΛ.ΑΣ για την τήρηση της καραντίνας
Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. διπλασιάζει τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να εντοπίσει τυχόν παραβάτες σπασίματος καραντίνας, καθώς τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα για τον κορωνοϊό ξεπερνούν τα 9.600 (3.544 ενεργά κρούσματα και 6.128 επαφές τους).
Η απόφαση για να αυξηθούν οι έλεγχοι στους τόπους διαμονής-καραντίνας που έχουν δηλώσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κρίνεται επιβεβλημένος αφού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, 700-800 άτομα που ήταν σε περιορισμό έχουν εντοπιστεί να σπάνε την καραντίνα και να βρίσκονται εκτός του χώρου αυτοπεριορισμού, με κίνδυνο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ., τηλεφωνικά αλλά και με επιτόπιους ελέγχους στα άτομα που πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα, για το αν τηρούν το κρίσιμο αυτό μέτρο για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κροωνοϊού, αυξάνονται από 1.500 σε 3.000.
Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία, ανακοινώνονται αύριο
Εξάλλου, σήμερα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, που θα ανακοινωθούν αύριο, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποδίδουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη ημερομηνία στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 14η Σεπτεμβρίου. Το θέμα θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων και στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τις τελευταίες ημέρες, μέλη της επιτροπής και ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν από τις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που δηλώνουν επιφυλάξεις, προκρίνοντας την 14η του μήνα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα, με την κυβέρνηση πάντως να φαίνεται ότι τάσσεται με τη δεύτερη άποψη.