Κορωνοϊός: Έρχεται νέο κύμα πανδημίας το Φθινόπωρο – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

«Το σύνδρομο long covid μπορεί να στιγματίσει ένα άτομο για όλη τη ζωή του»

Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Λοιμωξιολογίας, Ιωάννης Κιουμής και τοποθετήθηκε επί της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας ενώ εστίασε στους εμβολιασμούς.

 

 

Άρση των μέτρων

Σχετικά με την άρση των μέτρων ο κ. Κιουμής ανέφερε πως, «είναι κατανοητή η κόπωση του κόσμου. Οι οικονομικοί λόγοι οδηγούν στην απόσυρση των μέτρων. Θα ήταν λάθος μήνυμα εάν μετά το Πασχα αποσύραμε όλα τα μέτρα. Πρέπει να δούμε τις συνέπειες αυτής της αύξησης των κρουσμάτων, εάν μπορεί να τις διαχειρσιστεί το ΕΣΥ, ή εάν θα έχουμε αύξηση στους σκληρούς δείκτες».

Νέο κύμα πανδημίας

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος πανδημίας ο κ. Κιουμής δήλωσε πως, «το αναμενόμενο είναι να έχουμε το Φθινόπωρο μία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να είναι ήπια και να μην προκαλεί βαριές λοιμώξεις. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες όταν υπάρχουν όλα αυτά τα μέτρα για όλους».

Τρίτη δόση εμβολίου

Εν συνέχεια, αναφέρθηκε στην τρίτη δόση λέγοντας πως «είναι απολύτως απαραίτητη. Θα μας δώσει αυτό το έλλειμμα της ανοσίας που με τις προηγούμενες μεταλλάξεις είδαμε να παρατηρείται. Θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συμπαγή στοιχεία για τον εμβολιασμό της 4ης δόσης, αλλά σε αυτή τη φάση ο εμβολιασμός με την 3η δόση είναι απαραίτητος».

Και συμπλήρωσε πως «Θα εξαρτηθεί από το τι εμβόλια θα έχουμε στα χέρια μας. Θέλουμε τα εμβόλια να είναι επικαιροποιημένα και να έχουν μία διάρκεια τουλάχιστον 1 χρόνο».

Ολοκλήρωσε αναφερόμενος στο σύνδρομο long covid πως «Δεν είναι η λοίμωξη του κορωνοϊού μία λοίμωξη 1 εβδομάδας. Είναι κάτι που μπορεί να στιγματίσει ένα άτομο στην καθημερινότητά του ή και για όλη τη ζωή του».

Δείτε το σχετικό βίντεο