Quantcast

Κορωνοϊός: Επτά παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Επτά παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Αυτό ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, για τον κορωνοϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 270 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πως συνολικά έχουν γίνει εργαστηριακές εξετάσεις σε 570 δείγματα στα πιστοποιημένα εργαστήρια της χώρας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας προσέθεσε ότι έχουν ήδη αποσταλεί σε 1 εκατ. πολίτες οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας μέσω του συστήματος Taxisnet της ΑΑΔΕ, ενώ ευχαρίστησε θερμά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για τον επαγγελματισμό που επιδεικνύει. Υπενθυμίζεται ότι οι επτά νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό, στα νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παραμένουν σε καλή κατάσταση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρχουν στην Ελλάδα κρούσματα κορωνοϊού που δεν έχουν διαγνωσθεί ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ -που μετρούν έξι νεκρούς- όπου παρά τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού εισόδου στη χώρα εμφανίστηκαν αδιευκρίνιστης προέλευσης κρούσματας 4 με 5 εβδομάδες αργότερα.

Σε εκείνο το σημείο, παρατήρησε ότι οι μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα κορωνοϊού συνήθως καταγράφονται 3 με 5 εβδομάδες μετά την «είσοδο» του ιού στη χώρα. Παρά ταύτα, όπως είπε, τα τελευταία μαθηματικά μοντέλα για τον κορωνοϊό δείχνουν ότι η έξαρση μπορεί να ανακοπεί μερικώς, αν περιοριστεί το 70% των μεταδόσεων -μέσω ιχνηλάτησης των επαφών- από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη βόρεια Ιταλία.

Ο κ. Τσιόδρας στη συνέχεια μίλησε για τα μέτρα που λαμβάνονται για τα σχολεία και την απόφαση να κλείσουν 28 εξ αυτών. Οπως είπε, πρόκειται για δυο ομάδες των 14 σχολείων: Στην πρώτη κατηγορία είναι τα 14 σχολεία που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, ενώ η δεύτερη αφορά τα σχολεία που έκαναν οργανωμένες εκδρομές στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι μπορεί να δρούμε «καθ’ υπερβολήν» όμως «επαγρυπνούμε για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις».