Κορωνοϊός -Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Ποιες είναι οι 4 βασικές εκκρεμότητες των επιχειρήσεων

«ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ»

Παρατείνεται η αγωνία για τις επιχειρήσεις της χώρας που εξακολουθούν να πλήττονται από τα μέτρα που λαμβάνονται για την έξαρση του κορωνοϊού.

Σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) επισημαίνει ότι «ο Μάρτιος τελειώνει και μαζί και οι αντοχές των επιχειρήσεων που είτε έμειναν εκτός των μέτρων στήριξης, είτε ακόμη αναμένουν διευκρινίσεις σε τέσσερα “καυτά” θέματα».

Σύμφωνα με τον ΕΣΑ, αυτά τα θέματα είναι τα εξής:

1. ΚΑΔ
Διεύρυνση λίστας πληγεισών επιχειρήσεων (επιστολή Ε.Σ.Α προς αρμόδιους Υπουργούς  26/03/2020).

2. Ενοίκια
α. Ένταξη όλων όσων έκλεισαν υποχρεωτικά τις επιχειρήσεις τους, στην κατά 40% μείωση ενοικίου.
β. Παροχή κίνητρων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με στόχο τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης άνω του 40% (δελτίο τύπου Ε.Σ.Α 23/03/2020).

3. Επιταγές
Άμεση ενεργοποίηση χρηματοδοτικού εργαλείου που θα εξασφαλίσει ρευστότητα και στους κομιστές ακάλυπτων επιταγών που έχει δοθεί η παράταση των 75 ημερών (με τους όρους και προϋποθέσεις της από 23/03/2020 επιστημονικά τεκμηριωμένης πρότασης Ε.Σ.Α προς αρμόδιους Υπουργούς).

4. Επίδομα 800€
Ένταξη και των φυσικών προσώπων που μετέχουν στις υπόλοιπες νομικές μορφές επιχειρήσεων (Ο.Ε, Ε.Ε, Ι.Κ.Ε, Ε.Π.Ε)-(δελτίο τύπου Ε.Σ.Α 20/03/2020).

«Ο Ε.Σ.Α θα παρακολουθεί και θα πιέζει με κάθε μέσο, για την άμεση διευθέτηση των τεσσάρων αυτών καυτών θεμάτων ακολουθώντας τις τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις του, που λαμβάνουν υπόψιν όλα τα μέρη, ώστε με δίκαιο τρόπο να παραμείνουν όρθιες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.