Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Κορωνοϊός: Εχθρός των ανηλίκων η μετάλλαξη Δέλτα – 150.000 με 200.000 παιδιά θα εκτεθούν στον ιό

Τι αναφέρουν οι ειδικοί σχετικά με τα παιδιά

Με την σκιά της μετάλλαξης Δέλτα να πέφτει πλέον βαριά και στα μικρά παιδιά ξεκίνησε το νέο σχολικό έτος.

 

Την ίδια στιγμή, παραμένει υψηλό το φορτίο του κοροναϊού στη χώρα, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τους ανήλικους. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε μια εβδομάδα θετικά στον ιό βρέθηκαν πάνω από 3.000 παιδιά ενώ μόνο την Δευτέρα τα κρούσματα σε παιδιά ήταν 387.

 

Φόβος για τη διασπορά στα σχολεία

 

Στο στόχαστρο της παραλλαγής Δέλτα βρίσκονται μαθητές και παιδιά, καθώς μέσα σε μια εβδομάδα περισσότερες από 3.000 μολύνσεις εντοπίστηκαν σε παιδιά. «Το στέλεχος Δέλτα από την μια μέρα στην άλλη από τον έναν μήνα στον άλλον βλέπετε ότι ένα στα 4 κρούσματα τώρα είναι στα παιδιά εκεί που έχει πιάσει τη μετάλλαξη Δέλτα» σημείωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Η αγωνία των ειδικών για τον αντίκτυπο του ανοίγματος των σχολείων στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι έκδηλη, καθώς τα χειρότερα φαίνεται να είναι μπροστά μας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 25% των μαθητών θα μολυνθούν και έως 500 θα χρειαστούν νοσηλεία.

«Θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν… Το 20 με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.