Την άποψη ότι οι πολίτες που είναι άνω των 60 πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού εξέφρασε μιλώντας timeline.gr ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γεώργιος Χρούσος. Επίσης, ο καθηγητής προέτρεψε τους ανθρώπους που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να χρησιμοποιούν μάσκα σε μέρη που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα νέα εμβόλια ο κ. Χρούσος ανέφερε ότι αναμένονται σύντομα.
«Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί»
Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής ανέφερε ότι «ήταν κάτι αναμενόμενο αφού πλέον τα μέτρα δεν είναι σε ισχύ. Σχεδόν κανένας δεν φορά μάσκα και ειδικότερα σε μέρη που υπάρχει συνωστισμός». Και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί. Μπορεί το εμβόλιο να μην προστατεύει στο 100% από τη νόσο αλλά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των πολιτών απέναντι σε μια νόσηση. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε ο εμβολιασμός τα κρούσματα θα ήταν ακόμα περισσότερα».’
Πόσο επικίνδυνες είναι οι νέες παραλλαγές της Omicron
Αμέσως μετά ο κ. Χρούσος μίλησε για το πόσο επικίνδυνες είναι οι παραλλαγές της Omicron (4-5), οι οποίες επικρατούν στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Οι παραλλαγές αυτές είναι λιγότερο επικίνδυνες σε ό,τι αφορά την παθογονικότητα. Χαρακτηριστικό τους βέβαια είναι ότι κάνουν υψηλό πυρετό και αντιμετωπίζονται σε μικρότερο βαθμό από τα αντισώματα που έχουμε φτιάξει από τον εμβολιασμό. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ενθαρρυντικό γιατί διακρίνουμε ότι ο ιός μέσω των μεταλλάξεων συνεχίζει να εξασθενεί».
Για το εάν θα δούμε αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και στους θανάτους λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ο κ. Χρούσος σημείωσε τα εξής: «Δεν βλέπω κάτι τέτοιο να γίνεται. Εάν παρατηρήσουμε τα στατιστικά μπορούμε να διακρίνουμε μια αύξηση – η οποία είναι και λογική – αλλά δεν βλέπουμε κάτι πολύ μεγάλο».
Ποιοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου
Για την 4ηδόση του εμβολίου το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι «για τους ανθρώπους που είναι πάνω από 60 χρονών είναι χρήσιμη καθώς επίσης και για όσους είναι κάτω των 60 και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας διότι αυτοί είναι και οι πιο ευάλωτοι απέναντι στον κορωνοϊό». Στη συνέχεια ο καθηγητής μίλησε και για τα καινούργια εμβόλια τα οποία αναμένονται το φθινόπωρο και σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι πιο αποδοτικά. «Φαίνεται ότι η Pfizer ετοιμάζει ένα νέο εμβόλιο το οποίο θα πιάνει όλους τους κορωνοϊούς. Θα είναι αποδοτικό απέναντι στις μέχρι τώρα παραλλαγές του ιού και νομίζω ότι θα θωρακίζει το ανοσοποιητικό και για μελλοντικές μεταλλάξεις» ανέφερε.
Καταλήγοντας ο καθηγητής σημείωσε ότι πλέον «γνωρίζουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δομή του ιού και μπορούμε να παρασκευάσουμε αποδοτικότερα εμβόλια, τα οποία θα προλαμβάνουν τη νόσηση». «Θα πάμε στο “μοντέλο” της μίας δόσης εμβολίου κάθε χρόνο -σαν το αντιγριπικό εμβόλιο- μέχρι να εξασθενήσει εντελώς ο ιός και να μην αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ’ όσο ένα κοινό κρυολόγημα» δήλωσε.