Σε περίοδο συμβίωσης με τον κορωνοϊό εισήλθε ουσιαστικά από το Σάββατο η χώρα καθώς σταμάτησαν να ισχύουν τα πιστοποιητικά που εμπόδιζαν την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στην εστίαση και στα εμπορικά καταστήματα.
Η απόφαση να καταργηθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, πάρθηκε ταυτόχρονα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους δεν άλλαξε. Ακόμη και οι τουρίστες θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα χωρίς πιστοποιητικό.
Μόνο τη μάσκα τους, θα πρέπει να έχουν όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς και στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης από τις 3 Μαΐου, όταν δηλαδή θα κτυπήσει το σχολικό κουδούνι, οι μαθητές θα επιστρέψουν στις αίθουσες χωρίς να υποβληθούν στο μέχρι πρότινος απαραίτητο self test.
Οι αμετανόητοι εργαζόμενοι
Αντιθέτως, παραμένει υποχρεωτικό μόνο ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.
Η άρση της χρήσης μάσκας, όμως, θα καθυστερήσει έναν ακόμη μήνα, με τους ειδικούς να κρίνουν ότι η μετάβαση στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει με δικλίδες ασφαλείας – ιδίως δε μετά το «Πάσχα στο χωριό». Συνεπακόλουθα, θα πάψει να είναι υποχρεωτική – σύμφωνα πάντα με τον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας – από την 1η Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως το γεγονός πως η χρήση της παύει να είναι υποχρεωτική δεν σημαίνει ότι παύει να είναι και απαραίτητη για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Και επιμένουν ότι οι πολίτες οφείλουν εφεξής να κάνουν εκτίμηση ρίσκου σε κάθε κοινωνική τους συναναστροφή, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την ατομική τους προστασία.
Η απόδραση
Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει η προαναγγελθείσα απόδραση στην κανονικότητα.
Ηδη για τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοίνωσε ότι από σήμερα Κυριακή 1 Μαΐου 2022, έχουν αρθεί οι υγειονομικοί περιορισμοί Covid-19.
Ειδικότερα, από σήμερα και στο εξής όσον αφορά όλες τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού (αφίξεις/αναχωρήσεις) η μόνη υποχρέωση επιβατών και εργαζομένων είναι ότι: στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας.
Επίσης, και επισήμως από την Κυριακή, καταργείται η υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.
Με πληρότητα 100%
Οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα μπορούν να λειτουργούν με πληρότητα 100%.
Ακόμη, καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μειώνεται σε 1 (από 2 που ήταν έως σήμερα) το rapid test σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ.
Παραμένει το 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Παραμένουν οι μάσκες
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη (28/4) επιμένει στη χρήση της προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου.
Στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους, αλλά όπου υπάρχει συνωστισμός, καλό θα ήταν οι πολίτες που είναι περισσότερο ευάλωτοι, να τη χρησιμοποιούν.
Σύμφωνα με την Μίνα Γκάγκα, κάποια στιγμή θα βγάλουμε και τις μάσκες, αλλά προς το παρόν πρέπει να προσέχουμε.
Τόσο οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, όσο και οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τονίζουν πως θα πρέπει να επιδείξουμε τη μέγιστη προσοχή και να μην εφησυχάζουμε, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Προς νέα έξαρση;
Η αλόγιστη χρήση της ελευθερίας μας από σήμερα, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μία νέα έξαρση της επιδημίας, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, λένε οι ειδικοί.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την πρόσφατη ενημέρωση τόνισε πως η μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύει πως «η πανδημία πραγματικά έχει μπει σε έναν δρόμο αποδρομής, που είναι πολύ σημαντικό, και ξεκινάμε μια κανονικότητα, ακολουθώντας βέβαια και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που σιγά-σιγά σταματούν τα μέτρα και αρχίζουν να ζουν φυσιολογικά», όπως ανέφερε.
«Σκληροί δείκτες».
Βέβαια οι «σκληροί δείκτες» όπως – τουλάχιστον έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα – δείχνουν πως η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί μία ασφαλή ζώνη για τη δρομολογούμενη μετάβαση σε συνθήκες συμβίωσης με τον κοροναϊό.
Είναι ενδεικτικό ότι έως και την περασμένη Τετάρτη, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες – Covid δεν ξεπερνούσαν τους 1.382. Αντίστοιχα, ο αριθμός εκείνων με σοβαρότερες εκδηλώσεις της λοίμωξης Covid-19 που λάμβαναν ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε ειδικές κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κ.ά.) άγγιζαν τους 471 – εκ των οποίων οι 220 διασωληνωμένοι.
Υπενθυμίζεται δε, πως την 1η Απριλίου οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στην επικράτεια ήταν περίπου 3.500. Αντίστοιχα, εκείνη την περίοδο οι νέες ημερήσιες εισαγωγές ξεπερνούσαν ακόμη και τις 400 – θυμίζοντας τις δύσκολες ημέρες όταν «πρωταγωνιστούσε» η Δέλτα – ενώ το τελευταίο διάστημα είναι σταθερά κάτω από 200, με τους αριθμούς να δείχνουν τάσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης.