Quantcast

Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα σε εστίαση από τη Δευτέρα – Τι φοβούνται οι ειδικοί (Βίντεο)

Τι εκτιμούν ειδικοί για τη συνέχεια της πανδημίας

Άλλοι 97 συνάνθρωποί μας κατέληξαν την Κυριακή εξαιτίας των επιπλοκών του κοροναϊού, ένας αριθμός που υπογραμμίζει ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός για την πανδημία, έστω κι αν από τη Δευτέρα τα μέτρα χαλαρώνουν.

Θυμίζουμε ότι από αύριο θα υπάρξει απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και επαναφορά της μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αν και θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι σε τραπέζια έως έξι ατόμων.

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι αυτή η χαλάρωση των μέτρων έρχεται την ώρα που οι νεκροί είναι περίπου 100 ημερησίως, αν και τα κρούσματα έχουν πέσει περίπου στις 18 χιλιάδες ανά ημέρα, ενώ οι διασωληνωμένοι επιτέλους είναι κάτω από 600.

Ακόμα και ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι αυτή η απόφαση φαίνεται αντιφατική. Από τη μεριά της κυβέρνησης και των ειδικών της Επιτροπής, σημειώνουν, όμως, ότι η απόφαση ελήφθη λόγω του ότι η εστίαση και η διασκέδαση δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πλήττονται, αλλά και ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα μέτρα τα οποία έχουν πάρει παράταση δύο φορές από τότε που αποφασίστηκαν.

Επίσης, πολλοί από τους πολίτες θεωρούν ότι η «Όμικρον» είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη «Δέλτα». Ποιο, λοιπόν, είναι το ρίσκο και ποιος ο κίνδυνος; Σε αυτά τα ζητήματα αναφέρονται αρκετοί επιστήμονες που σημειώνουν ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας αφού δεν είναι σίγουροι αν η επόμενη μετάλλαξη θα είναι λιγότερο παθογόνα από την «Όμικρον».

Για την αντίφαση που υπάρχει

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ της χαλάρωσης των μέτρων και των ανθρώπων που εντοπίζονται θετικοί στον ιό, καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

«Πραγματικά, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί είναι μεγάλος και υπάρχει μία αντίφαση στη χαλάρωση των μέτρων και των θετικών ανθρώπων στον κορoναϊό. Διαπιστώνουμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Εντατική και χάνουν τη ζωή τους εδώ και έξι εβδομάδες βρίσκονται σε γκρουπ ηλικιακά μεγάλων ηλικιών, που έχουν συνοσηρότητες και είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, το δείχνουν και οι αριθμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι χειρότερες προβλέψεις και για πρώτη φορά ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έπεσαν κάτω από 600.

Ωστόσο, εξήγησε πως το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για χαλάρωση των μέτρων βασίστηκε στην προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι στην εστίαση και στη διασκέδαση στερούνταν τα μεροκάματά τους χωρίς να είναι ο βασικός λόγος που βοηθά στην αύξηση της νοσηρότητας.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες δηλώνουν ότι είμαστε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, καθώς ο κοροναϊός θα περάσει στην ενδημική φάση του σταδιακά. Ενδείξεις ενδημικότητας του ιού έχουμε και στη χώρα μας, επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος σημειώνει στην ίδια εφημερίδα ότι το τέλος της πανδημίας φαίνεται να πλησιάζει καθώς «Όμικρον» και «Όμικρον 2» δείχνουν να κάνουν ενδημικό τον κοροναϊό.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίγκας Μαγιορκίνης, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν πως έρχεται δειλά δειλά περίοδος αποκλιμάκωσης.

«Βλέπουμε μείωση των εισαγωγών και αποκλιμάκωση των κρουσμάτων», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης τονίζοντας πως οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα σε όσες χώρες έχουν χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

«Θεωρώ ότι στις 15-20 μέρες ότι θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων, ωστόσο το πως θα το χειριστεί η επιτροπή δεν μπορώ να το πω εκ των προτέρων. Η πρόβλεψη είναι θετική για να δούμε αποκλιμάκωση των μέτρων», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγιορκίνης.

Οι φόβοι των ειδικών για νέες μεταλλάξεις

Οι φόβοι των ειδικών για την πορεία της πανδημίας, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που αναφέραμε παραπάνω, δεν έχουν εξαλειφθεί. Ο ίδιος ο Θάνος Δημόπουλος, στην ίδια συνέντευξη στη Realnews, σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Η ανοσία, είτε προέρχεται από μόλυνση, είτε από εμβολιασμό θα εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου δημιουργώντας ευκαιρίες για εμμένουσα μόλυνση του SARS-CoV-2. Δεδομένης της πιθανής εποχικότητας του ιού, οι χώρες θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη μετάδοση κατά τους χειμερινούς μήνες».

Άλλοι ειδικοί φοβούνται τις νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού, αν και ελπίζουν ότι θα είναι λιγότερο παθογόνες. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ιολογίας, Ραλφ Μπαρτενσλάγκερ επισημαίνει ότι: «Ο κοροναϊός Sars-CoV-2 είναι πιθανό να αναπτυχθεί αργά ή γρήγορα – ενδέχεται να προκύψουν νέες παραλλαγές. Ωστόσο, μπορεί κανείς μόνο να κάνει εικασίες για τις ιδιότητές τους».

Επίσης, προσθέτει ότι: «η εμπειρία δείχνει ότι καθώς ένας ιός προσαρμόζεται στον ξενιστή του, η παθογένεια συνήθως μειώνεται». Και εξηγεί ότι: «Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο ιός δεν προκαλεί πλέον νόσηση, αλλά είναι συνήθως λιγότερο παθογόνος».

Ο Ράικαρντ Νέχερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, τονίζει ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της σοβαρότητας της νόσου και της μεταδοτικότητας. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να γίνουν γενικές δηλώσεις για την εξέλιξη της μεταδοτικότητας.

«Είναι πολύ πιθανό ο ιός συνεχίσει να αναπτύσσεται μετά τις μεταλλάξεις Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Όμικρον που είναι γνωστές μέχρι σήμερα και ταξινομημένες ως ανησυχητικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Μπαρτενσλάγκερ εξηγεί ότι αυτό είναι σίγουρα δυνατό, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Ο ιός σίγουρα θα είναι ενδημικός και θα «διατηρηθεί» για εμάς.

Η ανησυχία για ανάκαμψη της «Δέλτα»

Ο καθηγητής Νέχερ θεωρεί πιθανό ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επιστρέψει. «Η Δέλτα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή που μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν η ανοσία έχει εξασθενήσει, θα μπορούσε να ανακτήσει ένα πλεονέκτημα έναντι της Όμικρον», λέει ο Ελβετός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να προκύψει μια νέα παραλλαγή με άγνωστες ιδιότητες. «Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη και την εμφάνιση νέων παραλλαγών, ώστε να τις ανακαλύψουμε σε πρώιμο στάδιο και να κατανοήσουμε τις ιδιότητές τους και να μην βρεθούμε απροετοίμαστοι σε ένα νέο κύμα».

Όπως είναι κατανοητό από όλα τα παραπάνω, ο πόλεμος απέναντι στον ιό παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, έχει τα πάνω του και τα κάτω του, αλλά, δυστυχώς, δεν βρισκόμαστε ακόμα στη στιγμή που θα πούμε ότι βλέπουμε το τέλος του…