Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα έφτασαν τα 352 και η κυβέρνηση σε καθημερινή βάση ανανεώνει και αυστηροποιεί τα προληπτικά μέτρα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης αυξάνονται οι ώρες που θα είναι ανοιχτά και θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ, ενώ θα εξυπηρετούν τους καταναλωτές και τις 4 επόμενες Κυριακές, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ωστόσο εκτός από τις αλλαγές στο ωράριο, καθιερώνονται και αυστηροί κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούν εργαζόμενοι, αλλά και καταναλωτές.
Τα μέτρα ασφαλείας στα σούπερ μάρκετ κατά του κορωνοϊού:
– Ένα άτομο ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους
– Προκειμένου να μην γίνεται συνοστισμός μέσα στο κατάστημα θα διανέμεται κάρτα εισόδου.
– Μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.
– Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν.
– Οι χώροι να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών κλπ.
Το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού:
– Τα σούπερ μάρκετ θα ανοίγουν στις 7 το πρωί και θα κλείνουν στις 10 το βράδυ
– Θα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές απο τις 8 το πρωί ως τις 9 το βράδυ
– Οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους.
Τι αλλάζει στη λειτουργία των καταστημάτων λόγω κορονοϊού:
– Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου.
– Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι περιβάλλοντες χώροι θα διατηρούνται καθαροί, θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι θα παρέχονται στο προσωπικό εργασίας, οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ορθών ατομικών και βιομηχανικών πρακτικών.
– Τα τμήματα ποιότητας των επιχειρήσεων οφείλουν να αναπτύξουν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων.
– Τα καταστήματα που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, επαναλειτουργούν αποκλειστικά με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
-Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής.
-Επιτρέπεται η λειτουργία των υπεραγορών (super market)που βρίσκονται εντός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και σε εμπορικά κέντρα και σε εκπτωτικά χωριά που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί, μόνον εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητη εξωτερική είσοδο για τους καταναλωτές από το υπόλοιπο συγκρότημα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων που οδηγούν στα καταστήματα.