Με την πανδημία να έχει οδηγήσει σε ασφυξία το ΕΣΥ, και τους γιατρούς να έχουν φτάσει στα όριά τους, δίνοντας καθημερινά μια άνιση μάχη στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, που ωστόσο θεωρείται ως μέτρο που δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.
Σήμερα δεν αποκλείεται το υπουργείο Υγείας να αρχισει να στέλνει τα πρώτα φύλλα πορείας σε κάποιους από αυτούς, καθώς λήγει η διορία που τους έχει δοθεί, προκειμένου να δηλώσουν εθελοντικά την συμμετοχή τους στο σύστημα υγείας.
Έληξε το τελεσίγραφο
Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει να λάβει από τους Ιατρικούς Συλλόγους τις λίστες με τα ονόματα των ιδιωτών γιατρών που θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια με τα νοσοκομεία σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα να εκπέμπουν δραματική έκκληση για βοήθεια, καθώς υπάρχει άμεση ανάγκη για περίπου 100 παθολόγους και πνευμονολόγους, σύμφωνα με την ertnews, με τις πληροφορίες μέχρι αργά χθες να αναφέρουν ότι οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί δεν φθάνουν ούτε τους μισούς.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, που έχει διευκρινίσει ότι η όποια επιστράτευση γιατρών δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά επιβαρυμένες περιοχές, συγκεκριμένες ειδικότητες και αριθμό γιατρών, εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες εθελοντικής παρουσίας από πλευράς τους εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον Σκάι, σήμερα αναμένεται να σταλούν φύλλα πορείας σε 80 ιδιώτες ιατρούς σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, τα οποία θα αφορούν κυρίως πνευμονολόγους και παθολόγους και αναμένεται να εχουν διάρκεια δύο μήνες.
«Ξεκινάει η διαδικασία, θα ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών, έχει γίνει ήδη η προεργασία», διευκρίνισε χθες ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Mega.
«Θα είναι αριθμός κοντά στο τριψήφιο αν δεν καλυφθούν τα κενά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βόρεια Ελλάδα», ανάφερε.
Πώς θα γίνει η διαδικασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες γιατροί ειδικοτήτων που λείπουν από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος, θα επιλεγούν μέσω των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ, ενώ τα «φύλλα πορείας» – σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος – θα παραδοθούν από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει στους Ιατρικούς Συλλόγους που ανήκουν.
Βάσει της παραπάνω διαδικασίας οι γιατροί θα παρουσιαστούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, του Βόλου και της Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου.
Να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί
Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι, εκείνοι που επισημαίνουν ότι το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, αντιτάσσοντας την ανάγκη προσλήψεων προσωπικού στο ΕΣΥ και επίταξης των ιδιωτικών κλινικών.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με μια καυστική ανακοίνωσή της, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι καταγγελίες καταρρίπτουν το «προπαγανδιστικό επιχείρημα πως δήθεν δεν βρίσκει γιατρούς να προσλάβει».
Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι χρειάστηκε η παρέμβασή της «για να προχωρήσει η διαδικασία προσλήψεων μόνιμων γιατρών στην 1η ΥΠΕ, για θέσεις που είχαν προκηρυχθεί πριν από δύο ολόκληρα χρόνια και η οποία διακόπηκε με άνωθεν εντολές στο στάδιο της προφορικής συνέντευξης».
Η Ομοσπονδία προσθέτει ακόμα ότι: «Από τις επίσημες ηλεκτρονικές πλατφόρμες συμβουλίων επιλογής Επιμελητών των ΥΠΕ, προκύπτει πως οι συνάδελφοι που θέλουν να προσληφθούν ως Επιμελητές στο ΕΣΥ είναι πάρα πολλοί (ενδεικτικά, μόνο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθήνας για μία θέση Επιμ. Β’ Παθολόγου οι υποψήφιοι είναι 38 και για μία θέση Επιμ. Β’ Αναισθησιολόγου οι υποψήφιοι είναι 21)».
Επίσης, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι «από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων μετακινείται αναγκαστικά γιατρός εντατικολόγος προς άλλο τμήμα εκτός ΜΕΘ, ενώ ήδη από την ίδια ΜΕΘ έχει μετακινηθεί άλλος ένας γιατρός προς άλλο νοσοκομείο«.
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τα ψέματα» και να υλοποιήσει το αίτημα που έχει διατυπώσει η ΟΕΝΓΕ ήδη από τον Μάρτιο του 2020 για μαζικές προσλήψεις μόνιμων Επιμελητών στο ΕΣΥ,«μόνο με έλεγχο των τυπικών τους προσόντων», καθώς και για μονιποίηση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Δεν θα αποδώσει
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο MEGA, για την επίταξη ιδιωτών γιατρών, ανέφερε πως «υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε», υποστηρίζοντας πως «Οι ανάγκες δεν είναι σταθερές. Είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, αλλά και μεταβαλλόμενες».
Μάλιστα, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες «και κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση», αναφέροντας ως παράδειγμα την χθεσινή ημέρα (Κυριακή), «που είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», όπως είπε, «και οι ανάγκες μειώθηκαν».
Και προσέθεσε: «Αν έρθουν τώρα τρεις άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ αυτοί ‘αξίζουν’ σαν 15 άλλους ανθρώπους με ειδικότητα. Τους βρίσκουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται υπομονή για λίγες ημέρες. Καθημερινά προσθέτουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής αξίας στο σύστημα από την Πέμπτη».
Μιλώντας για ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που έλεγαν στην προηγούμενη επίταξη δεκάδες συνάδελφοί του: ότι οι εντατικές χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, δηλαδή εντατικολόγους, και όχι ανειδίκευτους – για τις ΜΕΘ – γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την εμπειρία των γιατρών του ΕΣΥ.
«Δεν μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο με ένα γιατρό και 110 ασθενείς»
Για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού μιλούν γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, Νικόλαος Χαυτούρας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι οι ευθύνες της Πολιτείας «είναι τεράστιες».
«Δεν μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο με ένα γιατρό και 110 ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή, έχουμε 85 ασθενείς με Covid και 8 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και δύο εκτός ΜΕΘ. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι χωρίς προσωπικό», τόνισε.