Quantcast

Κορωνοϊός – Απαισιόδοξος ο Παυλάκης: Θα ξεπεράσουμε τη Βουλγαρία σε θανάτους τις επόμενες ημέρες

Απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας

Με ανάρτησή του, ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης προβλέπει πως τις επόμενες μέρες η Ελλάδα θα ξεπεράσει τη Βουλγαρία σε αριθμό θανάτων ασθενών με κορωνοϊό και τονίζει πως ένα «τίμιο κλείσιμο» τον Νοέμβριο θα είχε πολύ λιγότερο κόστος.

 

 

Με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι η Ελλάδα φαίνεται ακόμα σε καλύτερη θέση σε θανάτους στην Ευρώπη, ωστόσο αυτό οφείλεται στην πολύ καλή πορεία που είχε η πανδημία στο πρώτο κύμα, με ένα βέβαια πολύ αυστηρό lockdown.

Η ανάρτησή του

«Και ενώ πολλοί φίλοι συζητάνε την χθεσινή μου ανάρτηση για μέσο όρο θανάτων 104 για το 7ημερο, ο μέσος όρος ανέβηκε στο 106 σήμερα!

Περάσαμε μάλλον η θα περάσουμε αύριο – μεθαύριο τη Βουλγαρία σε θανάτους τελευταίου 7ημερου. (Να διευκρινίσω ότι η Βουλγαρία τα έχει πάει πολύ πολύ χειρότερα από την Ελλάδα σε συνολικούς θανάτους).

Στους συνολικούς θανάτους από την αρχή της επιδημίας, η Ελλάδα ακόμα τα πάει καλύτερα από πολλούς Ευρωπαίους λόγω του «προτέρου εντίμου βίου», δηλαδή λόγω της καλής πορείας στον πρώτο χρόνο της επιδημίας. Αυτό έγινε λόγω του λόκ ντάουν και των περιορισμών, που μερικοί άσκεφτα βρίζουν σήμερα.

Τίποτα από αυτό που θα έπρεπε να γίνουν δεν έγινε

Αυτό, όμως, δημιουργεί περισσότερες υποχρεώσεις στους υπεύθυνους, γιατί ήξεραν λίγο – πολύ τι δουλεύει και το πέταξαν. Δεν το χειρίστηκαν έξυπνα και με σεβασμό. Αν ήθελαν, όπως θέλουμε όλοι ανοιχτά τα πάντα όλα, πρέπει όλοι να αναλάβουμε την υποχρέωση να κρατήσουμε τον ιό σε ανεκτά επίπεδα. Τίποτα από αυτά που θα έπρεπε να επιχειρηθούν δεν έγινε.

Επειδή ανοιχτά όλα σημαίνει περιοδικά επιδημικά κύματα τώρα και στο μέλλον, αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι το κόστος όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές και υγεία, αλλά και για την οικονομία ήταν και θα παραμείνει τεράστιο.

Περισσότερο κόστος από το κόστος μιας δέσμης μέτρων που προβλέπει, μαζί με πολλά άλλα (καθαρισμοί αέρα, μάσκες, περιορισμός συγκεντρώσεων κλπ) σαν τελική λύση ανάγκης, και γρήγορα κλεισίματα για λίγο.

Η δική μου άποψη, που την είπα και πριν το παρόν τσουνάμι, είναι ότι το κόστος σοβαρού και τίμιου κλεισίματος (όχι λό-ντάουν – μούφα, με όλα να δουλεύουν παράνομα και πολλούς να μάς…δουλεύουν) για 2 εβδομάδες, τον Νοέμβρη, θα είχε πολύ λιγότερο κόστος».