Σοκ και προβληματισμό προκάλεσε χθες ο θάνατος ενός 35χρονου από κορωνοϊό ο οποίος δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που από την αρχή τονίζουν οι ειδικοί ότι ο ιός δεν κάνει ηλικιακές εξαιρέσεις.
Στον θάνατο του 35χρονου ξυλουργού από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι ο νεαρότερος που χάθηκε στην Ελλάδα έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό, έκανε εκτενή αναφορά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης.
«Δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να υπάρχουν άλλα νοσήματα. Το ίδιο συμβαίνει με τις πνευμονίες και τη γρίπη» είπε ο κ. Τσιόδρας. «Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία, είπε ακόμα.
Ο εκπρόσωπος του υπ. και καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ακόμα «ότι μεγάλο ρόλο παίζει και το φορτίο που μεταφέρει ο καθένας. Και βεβαίως τα γονίδια του καθενός και η προδιάθεση που μπορεί να έχει κανείς για κάποιο σοβαρό νόσημα. Αναφέρθηκε στον έρπη και είπε ότι ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα πολλές φορές και τον θάνατο, ενώ σε άλλους απλά ένα σπυράκι. Επίσης, η μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά και προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού. Μια τελευταία εξήγηση επίσης είπε είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν την ίδια δύσπνοια με άλλους και φτάνουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια και χάνουν την μάχη».
Ο Σ. Τσιόδρας παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας 0-17 των ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος άνδρας από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν είχε υποκείμενο νόσημα, πήγε στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» στην εφημερία, ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό, διασωληνώθηκε δύο ημέρες μετά και τελικά κατέληξε χθες.
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής λοιμωξιογιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας χαρακτήρισε «μυστήριο» τον θάνατο 35χρονου από τον κορωνοϊό.
«Είναι κρίματα να χάνονται νέοι άνθρωποι»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος άνδρας πήγε στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» στην εφημερία στις 15/4, ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό, διασωληνώθηκε δύο ημέρες μετά και τελικά κατέληξε χθες.
Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», Στέφανος Χατζηλιάδης «ήταν ένας νέος άνθρωπος ο οποίος είχε πολύ υψηλό πυρετό και χάθηκε τόσο γρήγορα. Ηταν μια ραγδαία εξέλιξη η οποία στεναχώρησε τους πάντες».
«Ο κορωνοϊός δεν χτυπάει μόνο τους μεγάλους. Να ακούμε όλοι τους ειδικούς και να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μην έχουμε άλλο τέτοιο περιστατικό είναι κρίμα να χάνονται νέοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα συγκλονισμένη από τον χαμό του 35χρονου είναι και η οικογένεια τους άτυχου άνδρα. Η πεθερά του νεαρότερου θύματος στην Ελλάδα μίλησε στον ΣΚΑΪ για την δύσκολη κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει μετά τον ξαφνικό θάνατο του 35χρονου, ο οποίος ήταν και πατέρας ενός μικρού κοριτσιού.
«Μέχρι την Παρασκευή (10 Απριλίου) ο γαμπρός μου δούλευε. Το ίδιο βράδυ είχε ρίγος, το Σάββατο το πρωί έκανε 38 πυρετό, μετά κατέβηκε ο πυρετός με κομπρέσες κλπ κι εκείνη την ημέρα έπαιξε στο μπαλκόνι του σπιτιού με την κόρη του. Το βράδυ ανέβασε ξανά πυρετό 38 και μισό. Την Κυριακή έπαιρναν τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ που τους έλεγε να καθίσουν 3 ημέρες στο σπίτι για να δουν πώς θα εξελιχθεί. Η κόρη μου ρώτησε μήπως πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο γιατί στο σπίτι υπάρχει κι ένα παιδάκι ενάμιση έτους» είπε αρχικά η πεθερά του.
«Στο νοσοκομείο τελικά τον πήγα εγώ. Πήραμε σε έναν γιατρό τηλέφωνο τη Δευτέρα και μας έδωσε μια αντιβίωση. Θα κάνω μια παρένθεση, λέγοντας πως φταίει και το κράτος, που μας άφησε αβοήθητους, καθώς κανείς γιατρός δεν μας δεχόταν, ούτε ιδιωτικός ούτε στο κέντρο υγείας, όταν τους λέγαμε πως έχει πυρετό. Τον πήγα περπατώντας στο νοσοκομείο. Οταν κάναμε την εισαγωγή είχε 38 πυρετό και τίποτε άλλο. Του μέτρησαν το οξυγόνο και είχε 95. Του έβγαλαν ακτινογραφία η οποία έδειξε μια διήθηση, έτσι μας είπαν. Οι αιματολογικές του ήταν πολύ καλές. Μετά ρώτησε η κόρη μου τους γιατρούς για τα τεστ που θα έπρεπε να κάνει όλη η οικογένεια, αν έβγαιναν τα δικά του τεστ θετικά. Της απάντησαν πως πρέπει να περιμένουμε, καθώς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και θα κάναμε το τεστ μόνο αν εμφανίζαμε κάποιο σύμπτωμα. Πήραν τον γαμπρό μου μέσα, του έκαναν το πρώτο τεστ και το δεύτερο τεστ, που βγήκαν αρνητικά».
]Εν συνεχεία αναφέρθηκε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκαν για την διασωλήνωση του 35χρονου, αλλά και τις στιγμές που μεσολάβησαν μέχρι να χάσει τη μάχη με τη ζωή.
«Την Πέμπτη το απόγευμα τον μετέφεραν στο «Γεννηματά» για να κάνει αξονική και εκεί είδαν μια πολύ βαριά πνευμονία. Την ίδια μέρα τον έβαλαν σε οξυγόνο, καθώς είχαν διαπιστώσει πως είχε πέσει, υπήρχε κορεσμός. Την Παρασκευή το βράδυ στις 12 μας πήραν τηλέφωνο για να μας πουν πως θα τον μεταφέρουν στη ΜΕΘ και θα τον διασωληνώσουν, επειδή η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί. Όταν κατέβηκε στη ΜΕΘ, δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Ήταν ένα νεότατο παιδί, που δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας, δεν ήταν κανένας παππούλης για να μην μας ενημερώνουν. Στις 27 Απριλίου είχε τα γενέθλιά του… Οταν με πήραν για να μας πουν πως απεβίωσε, μας είπαν πως θα έπρεπε να κάνουμε το τεστ. Δεν μας έχουν πάρει ακόμα τηλέφωνο».