Ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Ο φόβος για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενισχύθηκε μετά το αρνητικό ρεκόρ της Παρασκευής, με τα 460 περιστατικά κορωνοϊού. Στις 267 ανήλθαν οι μολύνσεις το Σάββατο, ωστόσο ο αριθμός των 79 διασωληνωμένων στις ΜΕΘ πυροδοτεί ανησυχία, ενώ και οι νεκροί πλέον είναι 408.
Και ακόμη περισσότερο, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, ο συνωστισμός σε διάφορες πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από νεαρούς, μετά τις 12 το βράδυ, την ώρα δηλαδή που κλείνουν τα μαγαζιά. Επίσης, τα υπαίθρια πάρτι των νεαρών δείχνουν αυτή την στιγμή να είναι ο μεγάλος φόβος για την υπερμετάδοση του φονικού ιού.
Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική με τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού να σημειώνεται για ακόμη μια ημέρα (123 κρούσματα το Σάββατο) και με τους ειδικούς να έχουν θέσει επί τάπητος το ζήτημα του τοπικού lockdown στην περιφέρεια. Η μεγάλη διασπορά του φονικού ιού έγινε ορατή και στην Πέλλα, όπου μετά τα 114 κρούσματα, τα οποία εντοπίστηκαν στην κονσερβοποιία, έγιναν περίπου 700 τεστ και διαγνώστηκαν 11 άνθρωποι θετικοί.
Όχι μόνο στην Πέλλα αλλά και στην Πάτρα, όπου καταγράφηκαν 11 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, η κατάσταση εμπνέει προβληματισμό, με τις πλατείες να «βουλιάζουν» από κατοίκους που αγνοούν τα μέτρα προστασίας και συνεχίζουν να ζουν με χαλαρότητα αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε αυτό το σκηνικό της αγωνίας, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα και εστιάζουν στην τήρηση των αποστάσεων, την αποφυγή συνωστισμού και τη χρήση μάσκας.
«Σχεδόν αδιανόητο» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου γενικού lockdown όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναφέρεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης και τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την περίοδο του πρώτου «κύματος» της επιδημίας, θίγοντας ταυτόχρονα και το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων.
«Έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις δύσκολους μήνες» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari, υπό τον συντονισμό της Liz Alderman, υπεύθυνης οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times».
«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Άρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, απαντώντας σε ερώτηση για την εστίαση και το ενδεχόμενο τα καταστήματα να κλείνουν από τις 10 το βράδυ και όχι στις 12 τα μεσάνυχτα.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας». Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 10 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια και στο Βέλγιο όπου κλείνουν στις 11.