Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση και τους επιστήμονες η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας που φαίνεται να επιβαρύνεται εκ νέου, μετά από μια πιο σταθερή φάση των δεικτών.
Ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι αυξάνονται οι νοσηλείες αλλά και η θετικότητα σε αρκετές περιοχές, την ώρα που η επίτευξη του τείχους ανοσίας μετατοπίζεται για αργότερα.
Να σημειωθεί ότι πλέον είναι τα νησιά που επιβαρύνονται περισσότερο επιδημιολογικά καθώς με τη μετακίνηση του κόσμου από τα αστικά κέντρα μειώνεται εκεί το ιικό φορτίο επιβαρύνοντας τις τουριστικές και νησιωτικές περιοχές.
Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 196 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και 15 ακόμα θανάτους, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στις 12.926. Τα νέα κρούσματα ήταν 2.874 σε 86.123 τεστ (προχθές 3.593 σε 97.664 τεστ), με τη θετικότητα να φτάνει το 3,33% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων τις 485.015. Μικρή αύξηση είχαμε και στις ΜΕΘ, με 144 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκρουσε τον κώδων του κινδύνου για την Ίο προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει με περιοριστικά μέτρα. Όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σήμερα φεύγει κλιμάκιο 30 αστυνομικών από την Αττική για να πάνε στο νησί για ελέγχους.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να «κλείσει» το νησί γιατί οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στη Μύκονο έχουν σταλεί 186 αστυνομικοί με νέα διοίκηση και γίνεται μια σοβαρή δουλειά η οποία θα συνεχιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο μοντέλο ενισχυμένων ελέγχων εφαρμόζεται και στην Πάρο όπου έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι από τις αρχές επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων και η αποφυγή επιπλέον περιορισμών.
Στο μικροσκόπιο των αρχών δεν βρίσκεται όμως μόνο η Ίος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν έκρηξη θετικότητας. Ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού έπεσε στο 1,16 και το ποσοστό θετικότητας των τεστ είναι στο 3,26%. Ωστόσο, το ποσοστό θετικότητας υπερέβη κατά πολύ το 4% σε τρία νησιά: στην Πάρο (5,51%), στη Μύκονο (4,27%) και την Τήνο ( 4,20%). Παράλληλα Ρέθυμνο (3,76%) και Θήρα (3,40%) εμφανίζουν επίσης αυξημένα ποσοστά θετικότητας.
Στη ζώνη κινδύνου παραμένει η Κρήτη ενώ σε υψηλή επιτήρηση παραμένουν ακόμα οχτώ νησιά (Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Ρόδος , Λέρος, Κως, Σίφνος και Σέριφος).