Κορωνοϊός: 57 νεκροί και 61 διασωληνωμένοι την περασμένη εβδομάδα -Αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα γρίπης

Για την εβδομάδα 24 – 30 Απριλίου 2023

Μείωση της θετικότητας στα δείγματα για κορωνοϊό καταγράφηκε την εβδομάδα 24-30 Απριλίου, αλλά αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα της γρίπης το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

 

Πιο αναλυτικά, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης των αναπνευστικών λοιμώξεων για την 24 – 30 Απριλίου 2023.

Στην έκθεση αυτή, περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως ο SARS-CoV-2, οι ιοί της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα.

Αύξηση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού στα αστικά λύματα έξι περιοχών
Όσον αφορά τη λοίμωξη COVID-19, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 3% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες, όπως και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων που παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 17% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 61. Καταγράφηκαν 57 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 59-102 έτη), ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά.

Την εβδομάδα 14 η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (78%), ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή BA.2.75 (12%). Ανιχνεύτηκαν 5 δείγματα θετικά για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση, ΧΒΒ.1.16 (από την έως τώρα διερεύνηση δεν φαίνεται να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 6 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Κανένα σοβαρό κρούσμα ή θάνατος από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Σε αντίθεση με την COVID-19, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ την εβδομάδα 17/2023, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 17/2023 νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 26 θάνατοι, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 362 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 287 (79%) ήταν στελέχη τύπου Α και 75 (21%) στελέχη τύπου Β.

Από τα 285 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 258 (90,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 27 (9,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09. Σημειώνεται ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Β.

Τέλος, όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό SV.