Συνεχίστηκε το αλαλούμ στον χώρο των μετεωρολόγων στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» η οποία κατάφερε να ντύσει στα λευκά ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας υπήρξε ένα σύνολο αντικρουόμενων προγνώσεων, οι οποίες προέρχονταν είτε από μετεωρολόγους είτε από ανθρώπους που δηλώνουν μετεωρολόγοι. Επίσης, την ίδια στιγμή δεν έλειψαν και τα… καρφιά μερίδας μετεωρολόγων μέσω αναρτήσεων στα social media για συναδέλφους τους για τις προγνώσεις που έκαναν.
Τα ερωτήματα
Υστερα από όλα αυτά γεννήθηκαν τα εξής ερωτήματα: Ποιος μπορεί να θεωρηθεί ως μετεωρολόγος, ώστε να έχει βαρύτητα η άποψή του και να μπορεί να κάνει προγνώσεις; Μπορούν να γίνουν μακροχρόνιες προγνώσεις με σιγουριά; Σε όλα τα παραπάνω απάντησε μιλώντας στο ένθετο «Secret» ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.
Στην αρχή ο καταξιωμένος επιστήμονας αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος
προκειμένου να θεωρείται μετεωρολόγος και να κάνει προγνώσεις για τον καιρό.
«Μετεωρολόγοι θεωρούνται αυτοί που έχουν ένα μεταπτυχιακό πάνω στην επιστήμη της πρόγνωσης του καιρού από κάποιο πανεπιστήμιο. Τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν οι φυσικοί, οι μαθηματικοί, οι γεωλόγοι και οι μηχανικοί», ανέφερε.