Quantcast

«Κόκκινος συναγερμός» στην Αττική – Ποιοι δήμοι βρίσκονται υπό τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Καύσιμη ύλη στοιβαγμένη λίγα μόλις μέτρα από τα σπίτια

Σπάνια μαζεύουν ξερά κλαδιά. Αρκεί μια σπίθα… είναι γεμάτη πεύκα η Νέα Μάκρη…”. Αυτή την εικόνα περιγράφει στον “Ελεύθερο Τύπο” κάτοικος σε μια από τις περιοχές που είχαν τεθεί σε “κόκκινο συναγερμό” υπό τον κίνδυνο πυρκαγιάς, βλέποντας την καύσιμη ύλη στοιβαγμένη λίγα μόλις μέτρα από το σπίτι του.

Οι εργασίες καθαρισμού απέτρεψαν σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένα… νέο Μάτι στον Διόνυσο, άλλοι δήμοι της Αττικής όμως παραμένουν βραδυφλεγείς “πυριτιδαποθήκες”. Η Ειδική Κινητοποίηση εργασιών καθαρισμού διάρκειας 80 ημερών, για 11 “κόκκινους” δήμους έληξε την περασμένη Παρασκευή, αλλά αρκετοί από αυτούς παραμένουν… προσανάμματα.

“Είχε πέσει ένα δέντρο σε διπλανό οικόπεδο, το ανέφερα στον δήμο και δεν ήξεραν ποιος έχει την ευθύνη”, σχολιάζει χαρακτηριστικά κάτοικος του Διονύσου που βλέπει τα “σημάδια” της Μήδειας να μην έχουν σβήσει παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες χτυπάνε “κόκκινο”.

Δήμοι, Περιφέρειες και Δασαρχεία παραμένουν… χαμένοι στη μετάφραση, με την Πολιτική Προστασία να έχει αναλάβει και εκείνη δράση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες πυροπροστασίας.

 

Η “Μήδεια” βάζει… φωτιές

Από τα χιόνια είναι παρατημένα. Όχι σπίθα, ένα γυαλάκι αρκεί”, αναφέρει κάτοικος της Δροσιάς που βλέπει στοίβες με ξερά κλαδιά να παραμένουν ανάμεσα σε σπίτια και αγροτοδασικές εκτάσεις. Πρόκειται μάλιστα για δρόμους που βρίσκονται μια ανάσα από το σημείο που “σταμάτησε” η πύρινη λαίλαπα που έκαψε ακόμα και σπίτια την περασμένη Τρίτη. Αντίστοιχες εικόνες είχε καταγράψει ο φακός του “Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής” και στη Νέα Ερυθραία.

Για περισσότερες από 80 ημέρες, 11 δήμοι της Αττικής είχαν τεθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού, όμως αυτό δεν έχει συμβεί σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν κάτοικοι αυτών των περιοχών.

“Έχουν προχωρήσει οι καθαρισμοί στις κοινόχρηστες εκτάσεις, στα οικόπεδα όμως υπάρχει πρόβλημα είναι γεμάτα κλαδιά. Υπάρχει ανευθυνότητα πολιτών αλλά επικρατεί γενικά ένα μπάχαλο”, περιγράφει δημότης του Διονύσου που βλέπει τα μηχανήματα να μαζεύουν καύσιμη ύλη, χωρίς όμως ο κίνδυνος να απομακρύνεται.

Η φωτιά της περασμένης Τρίτης πλησίασε απειλητικά σπίτια της περιοχής και κάποια από αυτά παραδόθηκαν στις φλόγες καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες αποψιλώσεις.

Οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τον Δήμο να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ολοκληρώσει τις εργασίες και να μην κινδυνέψουν ξανά περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

 

Επικίνδυνη γραφειοκρατία

“Η φωτιά ξεκίνησε από περιοχές που δεν είναι καθαρισμένες. Ευτυχώς που δεν ήταν δασώδης εκτάσεις αλλιώς θα είχαμε σοβαρότερο πρόβλημα”, αναφέρει χαρακτηριστικά στον “Ελεύθερο Τύπο” κάτοικος σε μια από τις πληγείσες περιοχές, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν χώροι που ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει, σε κληρονόμους. Θα έπρεπε να τους εντοπίζουν από το κτηματολόγιο, αλλά υπάρχουν γραφειοκρατικά θέματα και προβλήματα συνεννόησης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που δεν εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να καθαρίζει ο δήμος και να στέλνει το λογαριασμό”.

Αντίστοιχα προβλήματα περιγράφει και ο Διονύσης Πατεράκης κάτοικος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τονίζοντας ότι στην περιοχή “αυτή τη στιγμή γίνονται κάποια έργα που τα κάνει η Πολιτική Προστασία, έχουν καθαρίσει και πολλοί ιδιοκτήτες, το 44% όμως της περιοχής ανήκει στο Δήμο Ωρωπού. Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Τα 22 χρόνια που μένω στην περιοχή, δεν είχε καθαριστεί ποτέ ο συγκεκριμένος χώρος”.

“Να μην ξανασυμβεί και να μην ξαναδεί ανθρώπου μάτι τέτοια καταστροφή που έγινε στο Μάτι”, ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λίγες ώρες μετά το σαρωτικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας ανάμεσα από κατοικημένες περιοχές σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκαϊ, “η συγκεκριμένη περιοχή είναι από αυτές που επιλέχθηκαν, τις 17 στην Αττική, στους 10 δήμους που μαζί με το Νίκο Χαρδαλιά και αργότερα ενεπλάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι δήμαρχοι επιλέξαμε να καθαρίσουμε με πολύ επιμελή τρόπο.

Είχαμε κάνει μια επίσκεψη πριν τρεις μήνες με ελικόπτερο πάνω από αυτές τις περιοχές με το Νίκο το Χαρδαλιά, τις επιλέξαμε, τις οριοθετήσαμε και ξεκινήσαμε καθαρισμούς. Ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα αλλά η περιοχή καθαρίστηκε. Εάν υπήρχε τόση βλάστηση κάτω θα υπήρχαν τεράστια προβλήματα”.

 

Οι “Δρυάδες”… κόλλησαν στις αρμοδιότητες

Στις 10 Μαΐου, 18 περιοχές στους Δήμους Λαυρεωτικής, Μακροπούλου-Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος, Μαραθώνος, Κηφισιάς, Διονύσου, Ωρωπού, Αχαρνών, Μάνδρας-Ειδυλλίας και Σαλαμίνας, τέθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης από την Πολιτική Προστασίας, έπειτα από προσομοίωση σε συνθήκες …Ματιού.

Η επιχείρηση “Δρυάδες”, όπως ονομάστηκε από την Γενική Γραμματεία, είχε σκοπό την επίσπευση των απαραίτητων έργων πυροπροστασίας, με σκοπό οι συγκεκριμένες περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί “επικίνδυνες” για εκδήλωση πυρκαγιάς να θωρακιστούν για την αντιπυρική περίοδο. Οι εργασίες αφορούσαν κατά βάση την συγκέντρωση και απομάκρυνση καύσιμης ύλης, όπως επίσης και την διάνοιξη δρόμων.

“Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία έρχεται να καλύψει ανάγκες που θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί”, σημείωνε λίγες μέρες πριν ο Νίκος Χαρδαλίας ο οποίος προανήγγειλε ότι “εφεξής, από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο κάθε χρόνο θα προβλέπει συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης και έργα προστασίας”.

Παρά το γεγονός όμως ότι η Πολιτική Προστασία ανέλαβε μεγάλο μέρος αυτών των έργων τα οποία ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας, των Δήμων και των Δασαρχείων, αυτά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα ενώ έχουμε διανύσει τα 2/3 του καλοκαιριού.

“Η φετινή χρονιά είναι χαμένη, ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι το επόμενο καλοκαίρι δεν θα έχουμε την ίδια εικόνα”, δηλώνει χαρακτηριστικά κάτοικος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι δήμοι παραμένουν μέσα στον Αύγουστο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.