Κοινωνικό μέρισμα: Μείωση φόρων αντί για επιπλέον χρήματα σκέφτεται η κυβέρνηση

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 436 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Μείωση φόρων αντί για καταβολή μετρητών εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση αναφορικά με το πώς τελικά θα αξιοποιήσει το υπερπλεόνασμα.

Βάσει των όσων προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2020, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος 436 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, όμως, ότι πρέπει να κρατηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας», ύψους 200 εκατ. ευρώ, και να καλυφθεί ένα μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα διαθέσιμα χρήματα περιορίζονται, απομακρύνοντας σε έναν βαθμό το ενδεχόμενο καταβολής κοινωνικού μερίσματος σε μετρητά.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ διαμηνύουν ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών. Ο ίδιος εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό: «Πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές αλλά για όλους τους Έλληνες και ο όποιος διαθέσιμος χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία των χαμηλότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης».

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η εφάπαξ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η μη καταβολή του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται μηνιαίως από μισθούς και συντάξεις για τον μήνα Δεκέμβριο. Σε μια τέτοια εξέλιξη, η διαφορά θα φανεί άμεσα στον μισθό και τη σύνταξη Δεκεμβρίου.