Κικίλιας: Βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση -Υπάρχουν 99 κενές κλίνες, οι 37 για κορωνοϊό

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στις διαθέσιμες ΜΕΘ που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Κικίλιας, την ώρα που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 79 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Λίγη ώρα μόνο μετά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα 453 νέα κρούσματα στη χώρα, τους 6 νεκρούς και τους 79 στις ΜΕΘ, αλλά και την πίεση στην Αττική όπου εντοπίστηκαν τα 174 κρούσματα, ο κ. Κικίλιας μίλησε στον Alpha, εκφράζοντας τη λύπη του για την αντιπολίτευση που ασκείται.

«Ακουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα στοιχεία τα οποία του έδωσαν προφανώς συνεργάτες του και ενδεχομένως πρώην υπουργοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε 565 κλίνες ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 941. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να κάνουμε ανακοίνωση ότι μένουν 22 μόνο κρεβάτια αδιάθετα στην Αττική. Είναι λυπηρό, είναι θλιβερός ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση, λυπάμαι πραγματικά», τόνισε αρχικά ο υπουργός Υγείας στην τηλεόραση του Alpha.

«Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε 35 άτομα λίστα αναμονής στην Αττική για να βρουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ και δεν είχαμε κορωνοϊό. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, με τη δική μας διακυβέρνηση, έχουμε 99 κενές κλίνες ΜΕΘ στην Αττική εν μέσω πανδημίας. Δηλαδή, έχουμε 62 κενές κλίνες ΜΕΘ non-Covid αυτή τη στιγμή, περιμένουν εγκεφαλικά, τροχαία, καρδιακά, καρκίνους, σοβαρά χειρουργεία, και 37 κενές κλίνες ΜΕΘ-Covid. Και συνεχίζουμε να εντείνουμε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

«Επιβεβαιώνω ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας, π.χ. ”Σωτηρία” ή ”Ευαγγελισμός”, είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσέρχονται με Covid. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε-πέντε και δέκα-δέκα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική ”βόμβα”, τους κρατάμε στο νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να προστατεύσουν και αυτές τις ευάλωτες ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχαμε το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη. Να φιλοξενηθούν εκεί ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες, πρόσφυγες με Covid, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία μας», κατέληξε.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «κρίσιμες στιγμές». «Η εφαρμογή των μέτρων είναι ευθύνη αφενός της οργανωμένης πολιτείας, όμως καταλήγουν στην οικογένειά μας. Καταλήγουν στον τρόπο με τον οποίον συμπεριφερόμαστε στους γονείς μας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, σε αυτούς που είναι ευάλωτοι, που είναι ευπαθείς ομάδες, που είναι άνω των 65 χρόνων, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: Ο Ελληνας έχει φιλότιμο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν συμπατριώτη μου που θα ήθελε να χαθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή. Βρισκόμαστε σε μία πολύ μεγάλη πίεση στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα γενικώς, αλλά ιδιαίτερα εδώ που ζουν 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Ο καθένας από εμάς πρέπει να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τι αναλογεί σε αυτόν, στην οικογένειά του, έχει γονείς, έχει παππούδες και γιαγιάδες, θείους, θείες, έχει ανθρώπους που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ολους αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να τους σκεφτούμε τώρα. Πάντα μιλούσα και μιλώ για την ένωση όλων των συμπολιτών μας σε αυτή την κοινή προσπάθεια, για την αλληλεγγύη των γενεών.

«Κανένα εθνικό σύστημα Υγείας, όσο ισχυρό και να είναι, δεν αντέχει μία γεωμετρική αύξηση του κορωνοϊού. Το είδαμε αυτό στον πρώτο κύκλο σε πολύ ισχυρά, κραταιά συστήματα Υγείας. Γι’ αυτό και αυτή η έκκληση που κάνω στους συμπολίτες μας, γι’ αυτό και αυτή η κρισιμότητα των στιγμών. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ. Στις αρχές Οκτωβρίου εγκαινιάζονται οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο ”Σωτηρία” και άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ακολουθούν οι 174 μέχρι τον Δεκέμβριο, που είναι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και προχωράμε», επισήμανε.

«Αλλά αν δεν προσέξουμε, αν αμελήσουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αντίθετοι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν αντέχουμε όσες και να έχουμε», κατέληξε ο υπουργός.