Κεραμέως – ΓΣΕΕ: Ξεκινά διάλογος για την επαγγελματική εκπαίδευση

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ

Συνάντηση με εκπροσώπους του προεδρείου της ΓΣΕΕ είχε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στη συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο του διαλόγου ενόψει της υποβολής του Σχεδίου Νόμου για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, συμμετείχαν -πέραν της υπουργού- ο ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης κ. Γεώργιος Βούτσινος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ιωάννης Παναγόπουλος, ο ΓΓ της ΓΣΕΕ Νικόλαος Κιουτσούκης και ο διευθυντής των Επιστημονικών Ινστιτούτων ΙΝΕ και ΚΑΝΕΠ Χρήστος Γούλας.

Η κυρία Κεραμέως παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Νόμου που, σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, αποτελεί μία συνεκτική και ολιστική προσέγγιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης στενότερης σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μετέφερε την πρόθεσή της να αποτελέσει η Ε.Ε.Κ. προτεραιότητα και επιλογή, άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ανάταξη της χώρας, μέσω της ουσιαστικής αναβάθμισής της, της βελτίωσης της ελκυστικότητας και της αποτελεσματικότητάς της.

Η συζήτηση, σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα και συναποφασίστηκε η συνέχεια της ουσιαστικής συνεργασίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τον τρόπο συμμετοχής των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων σε θέματα Ε.Ε.Κ., που έχει ήδη ξεκινήσει με την ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και αποτυπώνεται έως και σήμερα με μία σειρά κοινών δράσεων.

Η κυρία Κεραμέως μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε:

«Ξεκινήσαμε σήμερα σειρά συζητήσεων για το νέο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση. Επιπλέον των διαβουλεύσεων που θα προτείνουμε στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα πραγματοποιηθούν και άλλες με φορείς και εκπροσώπους εκπαιδευτικών, κοινωνικών εταίρων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων. Από λύση ανάγκης για λίγους, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μπορεί να αποτελέσει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς. Στόχος, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στον τομέα της ΕΕΚ και της Δια Βίου Μάθησης να συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων.»