Quantcast

Καβάλα: Έλληνες και ξένοι εθελοντές κατασκευάζουν σπιτάκια για σκύλους από ανακυκλώσιμα υλικά (φωτο)

Συνολικά ογδόντα νέοι από τέσσερις διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ρουμανία) βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πόλη της Καβάλας

Συνολικά ογδόντα νέοι από τέσσερις διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ρουμανία) βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πόλη της Καβάλας.

 

 

Ο λόγος πίσω από την επίσκεψη των νέων

Επειδή συμμετέχουν στον σχεδιασμό δυο εθελοντικών δράσεων που υλοποιούνται από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση ΠΥΘΙΑ στο πλαίσιο του φετινού έθνικ φεστιβάλ Cosmopolis, που διοργανώνει ο δήμος Καβάλας και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Οι 80 νέοι εθελοντές από το εξωτερικό θα συνεργαστούν με τους εθελοντές από την Καβάλα και στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί η ΠΥΘΙΑ-Κοιν.Σ.Επ θα κατασκευάσουν σπιτάκια για σκύλους από ανακυκλώσιμα υλικά.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ιωάννα Καλλιστρίδου εκ μέρους της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ΠΥΘΙΑ, «η ιδέα της κατασκευής σκυλόσπιτων ξεκίνησε από την αυξανόμενη ανάγκη της επανάχρησης υλικών, τα οποία έχουμε στο σπίτι μας αλλά δεν είμαστε σίγουροι πού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Έχοντας υπόψη ανακυκλώσιμα υλικά όπως μια κούνια, ένα κρεβάτι, ένα κομοδίνο ή μια ντουλάπα, η ομάδα της ΠΥΘΙΑΣ σκέφτηκε να υλοποιήσει μια δράση σχετικά μ’ αυτό και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία της Καβάλας. Ο στόχος είναι να παραδοθούν δέκα σπιτάκια στο καταφύγιο άγριων ζώων του δήμου Καβάλας. Τα υλικά μας διατίθενται από δωρεές των κατοίκων αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων ξυλείας. Η βασική χρηματοδότηση της δράσης γίνεται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης».

Η ΠΥΘΙΑ, από το 2017 είναι ένας πιστοποιημένος εθελοντικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της πιστοποίησης αυτής φιλοξενεί εθελοντές από κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως τονίζει η κ. Καλλιστρίδου, οι εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει μέχρι στιγμής οι νέες και οι νέοι που επισκέφθηκαν την Καβάλα και την πατρίδα μας γενικότερα είναι εξαιρετικές. «Βρίσκουν την πόλη της Καβάλας καταπληκτική», τονίζει, «τους αρέσουν οι παραλίες μας πολύ. Χρησιμοποιούν την τοπική συγκοινωνία και πηγαίνουν στις κοντινές παραλίες για μπάνιο και ψυχαγωγία. Η συμμετοχή τους στη δράση είναι ακριβώς αυτό που περίμεναν καθώς η δράση σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους ίδιους και τους οργανισμούς τους πριν έρθουν εδώ».

«Το βασικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο μέσα από αυτές τις δράσεις μας», συνεχίζει η κ. Καλλιστρίδου, «είναι η ιδέα της επανάχρησης υλικών καθώς υπάρχουν πολλά που μπορούμε να δώσουμε για να εξοικονομήσουμε πόρους μιας και πλανήτης μας δεν έχει ανεξάντλητους πόρους. Δεν σας κρύβω πάντως ότι με αφορμή τη δράση για την κατασκευή τω σκυλόσπιτων βρήκαμε στήριξη από πολλούς τοπικούς φορείς. Γενικότερα, η τοπική κοινωνία είναι πολύ ευαισθητοποιημένη στην προστασία και φροντίδα των ζώων. Μας στέλνουν συνέχεια μηνύματα στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μας ρωτούν αν και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν».

Θα πραγματοποιήσουν κι άλλες περιβαλλοντικές δράσεις

Επίσης, στο πλαίσιο μιας ακόμα περιβαλλοντικής δράσης, Έλληνες και ξένοι εθελοντές θα συνεργαστούν μεταξύ τους για να κατασκευάσουν για την τοπική κοινωνία το Ψάρι Γκόμπι, μια μεταλλική κατασκευή σε σχήμα ψαριού.

Στη συνέχεια θα συλλέξουν πλαστικό από τις παραλίες του δήμου Καβάλας και τοποθετώντας το στην «κοιλιά» του ψαριού θα δείξουν στη τοπική κοινωνία τη χρησιμότητα του ψαριού αυτού. Θα ζητηθεί από τους πολίτες και ιδιαίτερα τα παιδιά να συμμετέχουν ρίχνοντας τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού ή αναψυκτικών τους στον Γκόμπι.

Σκυλόσπιτο στην Καβάλα

Ποια είναι η ΠΥΘΙΑ

Πρόκειται για μια νέα κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που εδρεύει στο δήμο Παγγαίου. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από πέντε άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη. Είναι όλοι εθελοντές και σύμφωνα με το καταστατικό δεν μοιράζονται κέρδη καθώς αποφάσισαν ομόφωνα να τοποθετούν τα χρήματα για την τοπική κοινωνία, την προώθηση της εργασίας και όπου αλλού τους ζητηθεί.

Άτυπα ξεκίνησαν με μια ομάδα εθελοντών το 2012 και συστάθηκαν με τη νομική μορφή της κοινωνικής επιχείρησης το 2015.

Από τότε έχουν ταξιδέψει με τους εθελοντές σε αρκετά μέρη της Ευρώπης προωθώντας την Καβάλα και την Ελλάδα.

Το 2018 χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Diversifi3D που αφορούσε τις βραχογραφίες του δήμου Παγγαίου και φιλοξένησαν πενήντα εθελοντές από τέσσερις χώρες. Το 2019 χρηματοδοτήθηκαν για το πρόγραμμα Vitamin Sea.

Η βασική ιδέα του προγράμματος ήταν η κοινωνικοποίηση μέσω του αθλητισμού. Ο δήμος Παγγαίου διέθεσε τις παιδικές εξοχές Νέας Περάμου. Εκεί, δημιούργησαν το αρχηγείο για το πρόγραμμα τους και η υλοποίηση των παιχνιδιών έγινε στην παραλία.

Το 2019 χρηματοδοτήθηκαν για το πρόγραμμα που υλοποιούν τη φετινή χρονιά.

Συνολικά 150 εθελοντές από τέσσερις χώρες θα βρεθούν τμηματικά στην πόλη της Καβάλας συμμετέχοντας στην υλοποίηση πέντε διαφορετικών δράσεων.

Ομάδα Πυθία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ