Καθησυχαστικός ο καθηγητής σεισμολογίας για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι – Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά

Την εκτεταμένη σεισμική δραστηριότητα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο σχολίασε ο καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Οι σεισμικές δονήσεις που κράτησαν σε επιφυλακή τους κατοίκους του Ηρακλείου Κρήτης είναι στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

«Έχω πει από την μέρα του μεγάλου σεισμού, ότι η κύρια φάση των μετασεισμών θα διαρκέσει ένα μήνα. Είχαμε πει ότι μερικοί μετασεισμοί θα είναι πιο αισθητοί, όπως ο σημερινός των 4,3 , όμως είναι στο πλαίσιο της φυσιολογικής εξέλιξης της μετασεισμικής ακολουθίας», σημείωσε ο καθηγητής, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ Κρήτης, τονίζοντας ότι απομένουν 10 με 20 ημέρες μέχρι να δούμε το φαινόμενο να εξασθενεί.

Ο ίδιος αναφέρει πως όσοι κατοικούν στο Αρκαλοχώρι αλλά και στο Ηράκλειο θα πρέπει να «οπλιστούν» με υπομονή, χωρίς όμως να πανικοβάλλονται καθώς η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Επίσης τονίζει πως ένας μεγαλύτερος σεισμός από αυτόν που έλαβε χώρα στις 27 Σεπτέμβρη μπορεί να συμβεί μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

«Χθες είχαμε 6,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Κρήτης στην θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου και βέβαια είχαμε και τον σεισμό της Ζάκρου στις 12 Οκτωβρίου με μέγεθος 6,3. Δεν ανήκουν στο ίδιο ρήγμα προφανώς, δεν ανήκουν στην ίδια εστία, είναι σε σημαντικές αποστάσεις τα τρία επίκεντρα, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγάλης κλίμακας γεωδυναμικό αίτιο και των τριών αυτών σεισμών είναι κοινό, είναι το ίδιο. Δηλαδή η μετακίνηση προς τα βόρεια της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας και η προς τα νότια μετακίνηση της ευρασιατικής. Συγκρούονται κατά μήκος του Ελληνικού τόξου και της Κρήτης βεβαίως, συμπιέζουν και παράγουν αυτά τα έντονα σεισμικά φαινόμενα», σχολιάζει ο κ. Παπαδόπουλος, σχετικά με τη συσχέτιση του καταστροφικού σεισμού που έγινε στο Αρκαλοχώρι με αυτόν της Ζάκρου και της Καρπάθου.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε, «Αυτός είναι ο ορθός τρόπος για να σκεφτόμαστε, βέβαια η κάθε εστία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά», ενώ επανέλαβε ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικές εστίες σε εντελώς διαφορετικά ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν.