Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τις δονήσεις σε Κρήτη και Θήβα

Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί για τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν σήμερα στον ελλαδικό χώρο και… ταρακούνησαν τους κατοίκους αρκετών περιοχών.

Ειδικότερα, οι σεισμολόγοι σημειώνουν ότι παρακολουθούν το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι που να τους ανησυχεί τόσο στο σεισμό των 5,2 βαθμών της Κρήτης, όσο και σε εκείνο των 3,9 βαθμών της Θήβας.

Σχολιάζοντας τις δύο δονήσεις ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι και οι δύο περιοχές έχουν έντονη δραστηριότητα.

Μάλιστα, για το σεισμό της Κρήτης, σημείωσε ότι πρόκειται για μετασεισμό του πολύ ισχυρού κύριου σεισμού (6,3R) που έγινε ακριβώς στην ίδια περιοχή τον Οκτώβριο του 2021.

Στην Κρήτη, ο σεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 7 το πρωί και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές του νησιού, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες είχε μεγάλη διάρκεια.

Ωστόσο, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, υποστήριξε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

«Ο σεισμός ήταν σε θαλάσσιο περιβάλλον μακριά από την Ιεράπετρα. Ουσιαστικά μπορεί να πει κανείς πως είναι μετασεισμός του μεγάλου σεισμού που έγινε πριν από μήνες στη νοτιοανατολική Κρήτη πάλι στον ίδιο χώρο», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Μάλιστα ο κ. Λέκκας απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται με το σεισμό στη Σάμο, λέγοντας ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα και πλαίσιο.