Καθησυχαστική η Δερματολογική Εταιρεία για τη λέπρα: Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και λόγος στιγματισμού

Πάθηση μη θανατηφόρα και απολύτως θεραπεύσιμη

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και λόγος στιγματισμού» τονίζει η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία, με αφορμή το κρούσμα λέπρας που καταγράφηκε πρόσφατα στη χώρα μας.

 

 

 

Σημειώνει δε ότι η η νόσος του Hansen (όπως είναι η επιστημονική της ονομασία) στην Ελλάδα τείνει να εξαφανιστεί με τα κρούσματα ετησίως να είναι πια ελάχιστα!

Η νόσος του Hansen ή Λέπρα, όπως είναι περισσότερο γνωστή, είναι μία χρόνια λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Η πάθηση προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της Λέπρας και η μετάδοσή της είναι εξαιρετικά δύσκολη και συμβαίνει κάτω από ειδικές συνθήκες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σπάνια πάθηση, με συχνότητα που φθίνει συνεχώς παγκόσμια.

Πάθηση μη θανατηφόρα και απολύτως θεραπεύσιμη

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΑΕ Γ. Κοντοχριστόπουλος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διευθυντής, Δερματολογική Κλινική Ε.Σ.Υ., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός», διευκρινίζει ότι «η λέπρα είναι πάθηση μη θανατηφόρα και απόλυτα θεραπεύσιμη με κοινά αντιβιοτικά. Συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία ενώ ο εγκλεισμός των ασθενών θεωρείται αναχρονιστικός και ηθικά απαράδεκτος. Για το λόγο αυτό, το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί. Ούτε όμως η νόσος πρέπει να στιγματίζεται και βεβαίως ούτε ο πάσχων από αυτή».

Ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ Γ. Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, υπενθυμίζει ότι «ο Δερματολόγος είναι ο αρμόδιος ιατρός που γνωρίζει καλά τα συμπτώματα της νόσου, τα αναγνωρίζει έγκαιρα και συστήνει την κατάλληλη θεραπεία. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού και ανησυχίας. Οφείλουμε να είμαστε καθησυχαστικοί καθώς η Λέπρα δεν μεταδίδεται εύκολα, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά φάρμακα για να αντιμετωπιστεί. Για οτιδήποτε παρατηρήσετε, να μην ανησυχήσετε, και να απευθυνθείτε στον Δερματολόγο σας».