Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα

Θα διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης

Την άμεση παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η υπόθεση του Γηροκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορονoϊού.

 

Με εντολή της εισαγγελέως διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το Γηροκομείο με τουλάχιστον 40 κρούσματα στον Άγιο Παντελεήμονα.

 

 

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, θα διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

 

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

 

 

1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,

 

2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,

 

3. με κάθειρξη τουλάχιστον 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,

 

4. με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

 

Σήμερα άρχισε έρευνα για την υπόθεση και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

 

Ακόμα ψάχνουν να βρουν πως απλώθηκε ο κορονοϊός στο Γηροκομείο

Όσο η μεταφορά στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Αττικόν και Ασκληπιείο των θετικών κρουσμάτων με κορονοϊό στο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων “Αττική”, στον Άγιο Παντελεήμονα, συνεχίζεται, πονοκέφαλο δημιουργεί στις υγειονομικές αρχές το πως ο κορονοϊός κατάφερε να εισχωρήσει στους χώρους του γηροκομείου.

 

Ποιος ήταν με άλλα λόγια ο ασθενής μηδέν, που χωρίς να το αντιληφθεί έσπειρε τον ιό στους χώρους του κέντρου φιλοξενίας με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να εκφράζονται φόβοι πως τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 45.

 

Στο μικροσκόπιο των αρχών σε πρώτη φάση έχουν μπει όλοι οι εργαζόμενοι του κέντρου, οι οποίοι εκτός από τα τεστ του κορονοϊού καλούνται να απαντήσουν και σε βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με το κατά πόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακολουθούνταν στην κλειστή δομή, τις επαφές τους εκτός γηροκομείου καθώς και πόσοι από αυτούς γύρισαν προσφάτως από διακοπές και ποιες περιοχές είχαν επισκεφτεί.

 

 

Όσο η διαδικασία αυτή συνεχίζεται κάτοικοι της Μιχαήλ Βόδα και Πιπίνου, όπου βρίσκεται στο κέντρο φιλοξενίας “Αττική” θεωρούν πως το πρόβλημα πρέπει να εστιαστεί καθαρά και μόνο στα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς όπως καταγγέλλουν έχουν δει πολλές φορές αλλοδαπούς να μεταφέρουν προϊόντα τροφοδοσίας εντός και εκτός κτιρίου.

 

«Από την πλευρά της Μιχαήλ Βόδα υπάρχουν κάποια σκαλάκια. Από εκεί γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι η τροφοδοσία. Έχουμε δει πολλές φορές αλλοδαπούς να μπαίνουν μέσα εκεί με καφάσια γεμάτα πορτοκάλια κι άλλα πράγματα που έχουν παραγγείλει από το γηροκομείο. Ποιος μου λέει πως κάποιους από αυτούς δεν ήταν ασυμπτωματικός και κόλλησε έναν από τους υπαλλήλους. Εμείς δεν είναι η πρώτη φορά που φωνάζουμε για την κατάσταση που επικρατεί. Άλλωστε το ζήσαμε και τον Αύγουστο όταν σε καραντίνα μπήκαν εξαιτίας ενός Σομαλού που είχαν συλλάβει στην περιοχή θετικού κρούσματος στον κορωνοϊό 12 αστυνομικοί από το Α.Τ Αγίου Παντελεήμονα. Όλα μια αλυσίδα είναι το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται Μιχαήλ Βόδα 85 και το γηροκομείο λίγα στενά πιο κει».