Πολυσέλιδο υπόμνημα με το οποίο επιδιώκει να αντικρούσει την εισήγηση της Αντεισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου με την οποία προτείνεται η απόρριψη της εφέσεώς του κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, ο 36χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, που ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας σε Ρόδο και Καστελλόριζο.
Οπως ανέφερε η εφημερίδα «δημοκρατική», η εισαγγελική λειτουργός προτείνει, ειδικότερα, στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου να γίνει τυπικά δεκτή και να απορριφθεί κατ’ ουσία ως προς τον πρώτο λόγο και να κριθεί ως απαράδεκτη ως προς το δεύτερο λόγο που προβάλλεται, η έφεση του 36χρονου, ήδη προσωρινά κρατούμενου στο κατάστημα κράτησης Ναυπλίου, κατά του με αρ. 71/2021 Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, με το οποίο παραπέμπεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου, για να δικασθεί για τις πράξεις της υποστήριξης της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης των μυστικών της πολιτείας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, της κατασκοπείας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό την πρόκληση κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.
Σημειώνεται ότι ο συγκατηγορούμενός του, πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ», ηλικίας 53 ετών, δεν άσκησε έφεση κατά του ίδιου βουλεύματος.
Ο κατηγορούμενος διατείνεται ότι η κ. Εισαγγελέας θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των κατασχεθέντων ψηφιακών πειστηρίων από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ στην πραγματικότητα αυτή συνεχίζεται έως σήμερα. Επισημαίνει ότι για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης (ανάλυση, εξέταση, εξαγωγή, αποθήκευση ηλεκτρονικών δεδομένων) στο αρμόδιο Τμήμα της ΔΕΕ έχουν αποσταλεί δεκαέξι κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια.
Για όλα τα ψηφιακά πειστήρια διατάχθηκε με τα υπ’ αριθ. 83-84/2020 βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, καθώς και εν συνεχεία με την υπ’ αριθ. 612/2020 παραγγελία ανακριτικών πράξεων, η ανάκτηση, εξαγωγή και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτά.
Έως σήμερα, προς ικανοποίηση των ανωτέρω παραγγελιών, έχουν συνταχθεί 3 εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, σχετικά με τις εργαστηριακές εξετάσεις και τεχνικές αναλύσεις.
Μέχρι σήμερα, όπως διατείνεται, δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων των αποθηκευτικών μέσων και φορητών υπολογιστών που κατασχέθηκαν στην οικία του.
Ισχυρίζεται, ακόμη, ότι υφίσταται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, η οποία προκλήθηκε με την ουσιαστική περάτωση της ανάκρισης χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο παραγγελθείς έλεγχος των κατασχεθέντων ψηφιακών πειστηρίων.
Υποστηρίζει παραπέρα ότι το εκκαλούμενο βούλευμα αξιολογεί εις βάρος του ψηφιακά πειστήρια, το περιεχόμενο των οποίων δεν γνωρίζει.
Θυμίζεται ότι από την έρευνα που έγινε για την εξακρίβωση της δράσης τους, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα άρσης του απορρήτου, ήτοι από την 1/10/2020 έως την 30/11/2020, οι δύο κατηγορούμενοι συνομίλησαν μεταξύ τους 61 φορές, κάτι που αποδεικνύει ότι η παροχή πληροφοριών ήταν συνεχής. Από την από 13.8.2021 έκθεση ανάλυσης δεδομένων του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Νοτίου Αιγαίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πληθώρα διαδικτυακών συνομιλιών μεταξύ των κατηγορουμένων μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.
Προέκυψε εξάλλου πληθώρα τουρκικών αριθμών τηλεφωνίας (κωδικός +90), πράγμα που αποδεικνύει, όπως τονίζει η Εισαγγελέας, ότι ο κατηγορούμενος μετέδιδε τις πληροφορίες που ελάμβανε σε άτομα διαμένοντα στην Τουρκία. Επίσης, προκύπτει αποθηκευμένη και φωτογραφία ενός περιπολικού λιμενικού σκάφους με στοιχεία Ρ206, στο λιμάνι της Μεγίστης, η οποία έχει τραβηχτεί από το κινητό τηλέφωνο του 53χρονου.
Εξάλλου, βρέθηκαν στο κινητό του 36χρονου αποθηκευμένες φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων τόσο αγκυροβολημένων σε λιμένες, όσο και στην ανοικτή θάλασσα.
Όπως κατέθεσε αντιπλοίαρχος, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διένυαν περίοδο έντασης, κάτι που είχε οδηγήσει σε ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Καστελλόριζου. Σε περιόδους έντασης ή συρράξεων, τρία είναι τα κρίσιμα στοιχεία: Η ακριβής θέση των πλοίων, η λειτουργικότητα του εξοπλισμού τους και ο αριθμός των στελεχών. Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη λειτουργικότητα και το αξιόμαχο του πλοίου, αυτομάτως δίνει πλεονέκτημα στον εχθρό. Όλα τα ανωτέρω γνώριζαν καλά οι δύο κατηγορούμενοι που έχουν υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό.