Με ένα αποτρόπαιο θέαμα πρωτοφανούς περιβαλλοντικής ρύπανσης σε παραλίμνια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Natura στην Καστοριά, ήρθε αντιμέτωπος ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος της περιοχής και μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Επισκεπτόμενος την περιοχή που αποτελεί το κύριο Δέλτα των ποταμών που εκχύνονται στη συνέχεια στη λίμνη της Καστοριάς, αντίκρισε εκατοντάδες χρησιμοποιημένες ιατρικές μάσκες προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, διάσπαρτες και πεταμένες όπως – όπως σε αυλάκι πλησίον της γέφυρας που ενώνει τα χωριά της Πολυκάρπης και του Μαυροχωρίου.
«Εκεί περίπου σε πέντε τετραγωνικά γης βρήκαμε πολύ μεγάλο αριθμό χρησιμοποιημένων μασκών και άλλων αντικειμένων (όπως πλαστικά ποτήρια, μπουκάλια) που έχουν πεταχτεί διάσπαρτα στον βιότοπο. Ενδεχομένως να υπήρχαν τόσες επειδή σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχει στάση λεωφορείου, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απόφαση κάποιου να πετάξει μάσκα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μέσα σε βιότοπο» τονίζει στο GRTimes, o Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο τελευταίος μάλιστα, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό από αυτές και τις τοποθέτησε σε ένα κλαδί δέντρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «φτιάξαμε στην περιοχή, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που μας αξίζει. Κάποιες από αυτές, είχαν πιαστεί ήδη πάνω στο κλαδί από τον αέρα, άλλες τις τοποθέτησα εγώ ο ίδιος. Με αυτή την κίνηση ήθελα να καταδείξω την αναλγησία ορισμένων καθώς επίσης και την άγνοια που υπάρχει σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας».
Αποτελούν παγίδες για την άγρια ζωή
Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των ανθρώπων που δεν έχουν καταλάβει ακόμη το μέγεθος του προβλήματος και της περιβαλλοντικής ρύπανσης που έχουν προκαλέσει ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει πως «εάν κάποιο ζώο της άγριας ζωής, παγιδευτεί και μπλεχτεί από μάσκες, τότε ακολουθεί ένας επώδυνος και βασανιστικός θάνατος.
Τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί από αυτόπτες μάρτυρες. Και πτηνά έχουν παγιδευτεί και χελώνες», ενώ προσθέτει ότι «για να καταλάβετε δε, για ποια περιοχή μιλάμε, οι μάσκες αυτές εντοπίστηκαν στην κοίτη του ποταμού που καταλήγει στη λίμνη της Καστοριάς. Δηλαδή κάποιες από αυτές τις μάσκες έχουν καταλήξει ήδη στο νερό».
Σε σχόλιό του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι «η περιβαλλοντική συνείδηση πρέπει να καλλιεργείται από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, να διδάσκεται, να μεταλαμπαδεύεται και συνεπώς αυτό θα αποτελέσει μια αφορμή προκειμένου να αλλάξουμε νοοτροπία. Πέρα της αισθητικής και φυσικά της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ρύπανση, δημιουργούνται επώδυνες παγίδες για την άγρια ζωή. Είχαμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού διασκορπισμένα, τώρα και τις μάσκες να τα ανταγωνίζονται».
Πηγή: GRTimes