Κάρυστος: Ανακαλύφθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή Γκιουριμάδι

Χρονολογούνται στην Ύστερη Τελική Νεολιθική Εποχή

Ευρήματα, τα οποία αξιολογούνται ως εξόχως σημαντικά έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κάρυστο.

 

 

Πρόκειται για αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στο Γκουριμάδι Καρύστου τα οποία πιθανότατα συνδέονται με τον αρχαιότερο αρχαιολογικό οικισμό της ευρύτερης περιοχής ο οποίος χρονολογείται στην Ύστερη Τελική Νεολιθική Εποχή.

Πιο συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη περιοχής της Καρυστίας, όπου πραγματοποιείται ανασκαφική έρευνα από το Νορβηγικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, και σε προέκταση ήδη γνωστού οικισμού προς τη δυτική πλευρά, βρέθηαν τρεις αβαθείς κυκλικές οπές σε σειρά, οι οποίες εικάζεται πως χρησιμοποιούνταν για την τοποθέτηση πασσάλων. Η επιβεβαίωση, ωστόσο, της παραπάνω εικασίας, θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας του επόμενου ανασκαφικού κύκλου που θα διεξαχθεί μέσα στο 2022.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι επίσης διάφορα λίθινα εργαλεία, όπως τριπτήρες, αιχμές βελών αλλά και κατεργασμένες λεπίδες οψιανού που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο οψιανός ήταν το υλικό που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις εμπορικές ανταλλαγές και επαφές του οικισμού με τα κοντινά νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, βρέθηκαν αρκετά δείγματα αγγείων, ανάμεσά τους και πολλά γραπτά, που χρονολογούνται στην Ύστερη Τελική Νεολιθικής Εποχή

Μετά τις σημαντικά αυτά αποτελέσματα των ανασκαφών έχουν ήδη ξεκινήσει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας οι απαραίτητες διαδικασίες για την κήρυξη της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου.