Καπραβέλος στα Παραπολιτικά 90,1: Αναμενόμενη η έξαρση της πανδημίας αφού δεν τηρείται κανένα μέτρο

Ιδιαίτερα τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τον επιπολασμό της νόσου Covid 19 μεταξύ των νέων 18 - 24 ετών

Αναμενόμενα χαρακτήρισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση, και ιδιαίτερα όσα αφορούν την έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού μεταξύ των νέων.

 

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο κ. Καπραβέλος επανέλαβε πως η παραλλαγή Όμικρον 5 του ιού πλήττει το κατώτερο αναπνευστικό και απέδωσε την έκρηξη της πανδημίας στο γεγονός ότι ουσιαστικά δεν τηρείται κανένα μέτρο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Καπραβέλου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την έκτακτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πανδημία και την έξαρση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 18-24, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης σημείωσε: «Είναι τελείως αναμενόμενο και προβλέψιμο ότι η πρώτη φάση ενός κύματος της πανδημίας προσβάλει πρώτα τους νέους ανθρώπους γιατί αυτοί έχουν την κινητικότητα, κι αυτοί αυτή τη στιγμή προσβάλλονται όντως πραγματικά και γι’ αυτό δεν υπάρχει η αντίστοιχη πίεση στο σύστημα υγείας τόσο σημαντική γιατί αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε αυτή τη πίεση με την έννοια της αύξησης των εισαγωγών. Κι από την άλλη πλευρά ήδη το νοσοκομείο μας διαθέτει περισσότερες κλίνες σε βάρος άλλων κλινών δηλαδή ξεκινήσαμε μια από τα ίδια».

«Αυτά τα κρούσματα αναφέρονται σε μια παραλλαγή Ο5 η οποία είναι πολύ πιο επικίνδυνη επειδή πλήττει το κατώτερο αναπνευστικό και προκαλεί πνευμονίες. Άρα επομένως είναι ζήτημα χρόνου να δούμε την επίπτωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, όταν δηλαδή πλέον θα γίνει τσουνάμι», ανέφερε χαρακτηριστικά .

Ερωτηθείς αν βλέπει μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ο κ. Καπραβέλος απάντησε: «Όχι, από τη στιγμή που δεν βλέπω κανένα μετρό ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται τίποτα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια έκρηξη της πανδημίας χωρίς ουσιαστικά κανένα υγειονομικό μετρό. Από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια ακραία χαλαρότητα και στους πολίτες αλλά και στην πολιτεία ποιος εγγυάται ότι από αυτό το τσουνάμι δεν θα δημιουργηθεί η αύξηση των κρουσμάτων; Τα νοσοκομεία μας δεν μπορούν να αντέξουν για έκτη φορά έναν εφιάλτη μες το καλοκαίρι. Γι’ αυτό λέμε τώρα να παρθούν τα μέτρα πριν γίνουνε τσουνάμι».

Αναφορικά με την χρήση της μάσκας προστασίας, επισήμανε: «Υποχρεωτικότητα της μάσκας στους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους εκεί που υπάρχουν συνωστισμοί. Να περάσει η πολιτεία το μήνυμα ότι δεν τελειώσαμε. Ότι δεν συνυπάρχουμε με έναν ιό θανατηφόρο. Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας».