Για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊός που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας τοποθετήθηκε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, προτείνοντας ότι προκειμένου να σταματήσει η εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, πρέπει να υποβληθεί lockdown στους ανεμβολίαστους.
Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο κ. Καπραβέλος κάνει λόγο για αναβίωση του περσινού εφιάλτη στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στη χώρα είναι γεμάτες. Μάλιστα, όπως ο ίδιος αναφέρει από χθες λόγω έλλειψης κλινών, διασωληνωμένος ασθενής με Covid-19 νοσηλεύεται στα χειρουργεία.
«Το Νοσοκομείο Παπανικολάου έχει 30 κλίνες που είναι γεμάτες. Ήδη, έχουμε έναν ασθενή ο οποίος διασωληνώθηκε στο τμήμα και μεταφέρθηκε για ασφάλεια στα χειρουργεία. Και οδεύει και ένας δεύτερος. Δεν μπορεί να γίνει σωστή παρακολούθηση. Θα χαθούν ανθρώπινες ζωές. Η πίεση είναι αφόρητη. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα πλέον αρχίζουμε και διασωληνώνουμε σε απλές κλίνες. Δεν υπάρχουν ΜΕΘ. Είναι κάτι το οποίο είχαμε πει. Η πανδημία δεν ελέγχεται με ημίμετρα. Είναι ένας ιός πάρα πολύ επικίνδυνος. Το στέλεχος αυτό είναι υπερμεταδοτικό, καταστροφικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Δύσκολος ο Νοέμβριος για τη Βόρεια Ελλάδα
«Τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στον Νοέμβριο είναι δυσοίωνα. Είναι μόνο η αρχή», τονίζει ο κ. Καπραβέλος. «Ο Νοέμβριος θα είναι τραγικός όπως και πέρυσι. Δυστυχώς, μέχρι 15 με 20 Νοεμβρίου θα χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. Στην τελευταία εφημερία, η αναφορά των συναδέλφων μου από το τμήμα επειγόντων περιστατικών με συγκλόνισε. Είχαμε 90 προσελεύσεις ασθενών με δύσπνοια μέσα σε μία ημέρα. Γέμισαν οι απλές κλίνες και οι κλίνες ΜΕΘ, και μάλιστα αν δεν διακομίζαμε με τα δικά μας μέσα τα πιο απλά περιστατικά σε ιδιωτική κλινική, που επιστρατεύτηκε τελευταία στιγμή για να αδειάσουμε κλίνες, δεν θα τα καταφέρναμε», υπογραμμίζει ο ίδιος.
«Έχουμε πέσει σε παγόβουνο, δεν μπορούμε να πείσουμε άλλους να εμβολιαστούν»
Ο ίδιος χαρακτηρίζει μάταιη την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους ανεμβολίαστους να προχωρήσουν στην πρώτη δόση του εμβολίου. «Τη στιγμή που κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους, μπαίνουν σε αναστολή, χάνουν τον μισθό τους και δεν εμβολιάζονται, τι SMS να τους στείλεις;», αναρωτιέται.
«Τους δείχνεις την ακτινογραφία με κατεστραμμένα τα πνευμόνια τους και δεν το πιστεύουν. Έχασα έναν άντρα 53 χρόνων χθες και πήρα έναν 54χρονο από τα Γρεβενά διότι ήταν διασωληνωμένος σε απλό τμήμα μήπως μπορέσω και τον σώσω. Και οι δύο ήταν ανεμβολίαστοι. Φτάσαμε ταβάνι. Δεν μπορούμε άλλο να πείσουμε τον κόσμο. Τα επιχειρήματα έχουν εξαντληθεί. Έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά μας που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα και πρέπει να το σεβαστούμε. Το να μην θέλει κάποιος να εμβολιαστεί είναι δικαίωμά του. Αυτό που δεν είναι δικαίωμά του είναι να κυκλοφορεί ελεύθερα, να μολύνει τον διπλανό του, να απειλεί την κοινωνία και να οδηγεί ένα σύστημα υγείας σε κατάρρευση, τη στιγμή που εμείς λέμε ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις άλλες ασθένειες», δηλώνει επιπρόσθετα.
«Αν δεν ληφθούν μέτρα επιπλέον περιορισμού, θα ζήσουμε τραγικές καταστάσεις»
«Πρέπει να επιβληθεί περιορισμός της κινητικότητας στους ανεμβολίαστους. Όχι γιατί οι εμβολιασμένοι δεν μολύνονται, αλλά μολύνονται κατά 60% λιγότερο, άρα δεν κυκλοφορεί ο ιός, δεν μολύνει τους πάντες. Δεν θα έχουμε αυτή την πίεση την τρομερή στο ΕΣΥ. Όλα, λοιπόν, να είναι ανοιχτά, γιατί είναι κρίμα τη στιγμή που έχουμε ένα όπλο να κλειστούμε πάλι στα σπίτια μας, αλλά με προσοχή και μόνο για εμβολιασμένους. Αυτή τη στιγμή στη μονάδα μου έχω 12 διασωληνωμένους και ένας μόνο είναι εμβολιασμένος», εξηγεί ο κ. Καπράβελος.
Παράλληλα, προσθέτει ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Όσο περνάει ο καιρός εξασθενεί η δραστικότητά του, η αποτελεσματικότητά του. «Όμως παραμένει ένα όπλο στα χέρια μας. Και εμείς οι γιατροί στο πεδίο της μάχης βλέπουμε ότι το όπλο αυτό δρα, είναι αποτελεσματικό. Μου είναι αδιανόητο να μην το χρησιμοποιούμε. Δυστυχώς, όμως, πρέπει να ληφθούν μέτρα. Το είπαμε και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αν δεν ληφθούν μέτρα επιπλέον περιορισμού της δραστηριότητας των ανθρώπων που εν δυνάμει μπορούν να μεταδώσουν τον κοροναϊό, θα ζήσουμε τραγικές καταστάσεις τον Νοέμβριο», καταλήγει ο κ. Καπραβέλος.
Πηγή: parapolitika.gr