Καμπαγιάννης: Την προηγούμενη φορά που οι αρχές επέδειξαν παθητική στάση θρηνήσαμε νεκρούς

«Η φασιστική επίθεση στην ανοιχτή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο είχε όλα τα χαρακτηριστικά (modus operandi) των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής»

Με κοινή δήλωσή τους, ο Θανάσης Καμπαγιάννης και η Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόροι των μελών της ΚΕΕΡΦΑ και θυμάτων της χθεσινής επίθεσης ταγμάτων εφόδου στο Νέο Ηράκλειο προειδοποιούν πως «την προηγούμενη φορά που οι αρχές επέδειξαν παθητική στάση απέναντι στην εγκληματική δυναμική φασιστικών οργανώσεων, θρηνήσαμε νεκρούς».

 

 

Σχολιάζοντας τη σύλληψη ενός από τους δράστες, ενός σεσημασμένου 30χρονου, μέλους της φασιστικής ομάδας ProPatria, αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί οι ενέργειες των παθόντων, που προσκόμισαν χθες βράδυ φωτογραφίες αλλά και το ονοματεπώνυμο του επικεφαλής του χτυπήματος, ο οποίος πρωτοστατούσε στις βιαιοπραγίες και κατηύθυνε την υπόλοιπη ομάδα.

«Το γεγονός ότι ο συλληφθείς σήμερα επικεφαλής της επίθεσης υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι η τεχνογνωσία της εγκληματικής οργάνωσης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ασύλληπτα μέλη και πρώην μέλη της» τονίζουν οι δικηγόροι.

«Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στις διωκτικές αρχές. Ανήκει και στην κυβέρνηση που θα είναι υπεύθυνη αν συνεχίσει να πορεύεται με την επικίνδυνη «θεωρία των δύο άκρων» αντί να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στη φασιστική βία» καταλήγουν στη δήλωσή τους.

Όλη η δήλωση έχει ως εξής:

Η φασιστική επίθεση στην ανοιχτή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο είχε όλα τα χαρακτηριστικά (modus operandi) των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής: καταδρομική επίθεση πολλών ατόμων (ανδρών νεαρής ηλικίας), πλήγματα κατά της σωματικής ακεραιότητας που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, φθορές ξένης ιδιοκτησίας και αφαίρεση αντικειμένων των παθόντων, ύπαρξη επικεφαλής, λήξη της επίθεσης με παράγγελμα («τέλος») από τον επικεφαλής και οργανωμένη αποχώρηση. Το γεγονός ότι ο συλληφθείς σήμερα επικεφαλής της επίθεσης υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι η τεχνογνωσία της εγκληματικής οργάνωσης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ασύλληπτα μέλη και πρώην μέλη της.

Τα θύματα της επίθεσης (τέσσερα στον αριθμό) προσήλθαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με ασθενοφόρο, όπου τελέστηκαν όλες οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις. Οι παθόντες εξετάστηκαν στον χώρο του νοσοκομείου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και ζήτησαν την ποινική δίωξη των δραστών.

Με επιμέλεια των παθόντων, προσκομίστηκαν χτες βράδυ φωτογραφίες καθώς και το ονοματεπώνυμο του επικεφαλής της επίθεσης, ο οποίος πρωτοστατούσε στις βιαιοπραγίες και κατηύθυνε την υπόλοιπη ομάδα. Σήμερα το πρωί, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τη σύλληψη του εν λόγω ατόμου, γνωστού για φασιστική δράση και εύκολα αναγνωρίσιμου από τα ναζιστικά τατουάζ (σβάστικες, μαύροι ήλιοι, κλπ) και τον χιτλερικό χαιρετισμό στον οποίο προέβη κατά την αποχώρηση των δραστών.

Αναμένουμε τώρα από τις αστυνομικές και τις εισαγγελικές αρχές να πράξουν το δικό τους κομμάτι στην εξιχνίαση της εν λόγω υπόθεσης: Να διερευνήσουν τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης (όπως εξάλλου προκύπτει από το περιγραφέν modus operandi), να προχωρήσουν σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του συλληφθέντος για να αποκαλυφθούν οι επικοινωνίες του πριν και μετά την επίθεση, να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση των υπόλοιπων δραστών και να εξαρθρώσουν το εγκληματικό κύκλωμα της παραφυάδας της Χρυσής Αυγής που φέρεται να τέλεσε την επίθεση.

Αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επίθεσης ως ενός «τυχαίου» και «μεμονωμένου» περιστατικού πλημμεληματικής φύσης θα αποτελέσει συγκάλυψη της οργανωμένης φασιστικής δράσης που κλιμακώνεται αυτές τις ημέρες (βλ. επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη), καθόλου τυχαία στον έναν χρόνο από την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Εφετείου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Την προηγούμενη φορά που οι αρχές επέδειξαν παθητική στάση απέναντι στην εγκληματική δυναμική φασιστικών οργανώσεων, θρηνήσαμε νεκρούς. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στις διωκτικές αρχές. Ανήκει και στην κυβέρνηση που θα είναι υπεύθυνη αν συνεχίσει να πορεύεται με την επικίνδυνη «θεωρία των δύο άκρων» αντί να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στη φασιστική βία.