Κάλυμνος το νησί των σφουγγαράδων

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Κάλυμνο ως το νησί των Σφουγγαράδων αφού άλλωστε αποτελεί παγκόσμιο κέντρο εμπορίας φυσικών σφουγγαριών

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Κάλυμνο ως το νησί των Σφουγγαράδων αφού άλλωστε αποτελεί παγκόσμιο κέντρο εμπορίας φυσικών σφουγγαριών.

Η Κάλυμνος όμως, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό διακοπών, τόσο για τους λάτρεις των σπορ όσο και για εκείνους που επιθυμούν να συνδυάσουν βουνό και θάλασσα μαζί.

Η Κάλυμνος είναι ένα βουνό άγριο μέσα στην θάλασσα και τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως το νησί της αναρρίχησης.

Σε απόσταση μόλις μια ώρα από την Αθήνα, οι λάτρεις της αναρρίχησης καταφθάνουν από όλον τον κόσμο επιλέγοντας τις πλαγιές του νησιού για αναρρίχηση όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

Θάλασσα ή βουνό;

Και όμως η Κάλυμνος συνδυάζει και τα δύο. Το τοπίο της βραχώδες. Οι μεγάλες ορεινές της πλαγιές είναι κατάφυτες από θυμάρι, φασκόμηλο, θρίμπη και ρίγανη.

Οι περισσότερες οργανωμένες παραλίες της Καλύμνου βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού. Από τις πιο γνωστές είναι το Μασούρι, οι Μυρτιές, ο Πάνορμος, το Καντούνι και τα Λινάρια. Για εκείνους όμως που αναζητούν κάτι πιο εξωτικό υπάρχει ο Πλατύς Γυαλός με την ηφαιστειακή άμμο.

Πιο ήσυχες και πιο απομονωμένες είναι οι παραλίες στην Παλιόνησο στα ανατολικά του νησιού αλλά ο Τοίχος στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Από την Πόθια με σκάφος, μπορείτε αν θέλετε να επισκεφτείτε τις ερημικές παραλίες Κεφάλα, Βαθύ και Νερά για πιο πριβέ βουτιές.

Παραδοσιακά χωριά και οικισμοί, εκπληκτική θέα και ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, παραλίες με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, αρχαιολογικά μνημεία, λευκά ξωκλήσια και ναοί μοναδικής αρχιτεκτονικής, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, γευστικότατα τοπικά προϊόντα, που καλλιεργούνται σε οικογενειακά περιβόλια – βασικά συστατικά της νόστιμης τοπικής κουζίνας – και πάνω απ’ όλα η ζεστή φιλοξενία είναι μερικές από τις απολαύσεις που περιμένουν τον επισκέπτη.

Η Πόθια, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού απλώνεται στους πρόποδες και τις πλαγιές δύο λόφων.

Τα σπίτια, άσπρα ή στο χρώμα της ώχρας, διώροφα και τριώροφα, αρχοντικά, βίλες και παραδοσιακά, με χρωματιστά πορτοπαράθυρα, έρχονται σε αντίθεση με την γκρίζα πέτρα. Στο λιμάνι λειτουργεί σχολή δυτών, η οποία συνεχίζει τη μακρά παράδοση του νησιού στη σπογγαλιεία.

Μην παραλείψετε να περπατήσετε στα στα σοκάκια της για να φτάσετε στο Χωριό, την παλιά πρωτεύουσα, και θα ανέβετε στο Κάστρο της ή στον Πύργο της Χρυσοχεριάς, για να απολαύσετε το απέραντο γαλάζιο από ψηλά.

Στον Εμπορειό υπάρχει το λεγόμενο Καστρί, που δεν είναι τίποτε άλλο από τμήματα κυκλώπειων τειχών μαζί με τον πύργο τους, πάνω σε ένα απόκρημνο ύψωμα.

Στο Μασούρι, στη θέση «Kαστέλι», υπάρχουν ερείπια βυζαντινού κάστρου. Εδώ αναφέρεται ο θρύλος που μιλά για το βασιλόπουλο του Kαστελιού και την αγάπη του για τη βασιλοπούλα του απέναντι κάστρου, στην Tέλενδο.

Μόλις 13χλμ ΒΑ από την Πόθια βρίσκεται ο καταπράσινος Βαθύς. Τα σπίτια απλώνονται αραιά μέσα στον κάμπο και πυκνώνουν προς το μυχό του κλειστού όρμου, θαυμάσιου φυσικού φιόρδ.

Εντυπωσιακές βουνοπλαγιές και κορυφογραμμές για πεζοπορία, ένας πλούσιος σε θαλάσσια ζωή βυθός, η βυθισμένη πολιτεία και τα ναυάγια για υποβρύχιες καταδύσεις, βραχώδεις σχηματισμοί μοναδικής ποιότητας για αθλητική αναρρίχηση, οργανωμένα αλιευτικά ταξίδια και ανεξερεύνητες σπηλιές αποτελούν πρόκληση για τους λάτρες των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Βόλτα την Τελένδο και την Ψέριμο

Από το σεισμό  του 535 μ.Χ. χωρίστηκε η Κάλυμνος από την Τέλενδο. Στο θαλάσσιο κανάλι (700 μέτρων) που σχηματίστηκε γίνονται κάθε καλοκαίρι κολυμβητικοί αγώνες για άντρες, γυναίκες και παιδιά, ντόπιους και ξένους. Αθλητικές Αγγλίδες, μόνιμοι κάτοικοι πλέον, κάνουν το γύρο της Τελένδου με τα κανό και τα καγιάκ τους.

Με τα εκδρομικά σκαφάκια να πηγαινοέρχονται συνέχεια από τις Μυρτιές, η Τέλενδος μοιάζει να είναι ακόμα μέρος της Καλύμνου, μόνο που εδώ δεν υπάρχουν καθόλου αυτοκίνητα, ούτε δρόμοι, μόνο το απόκρημνο μονοπάτι που ανεβαίνει περιφερειακά της απότομης ράχης που αποτελεί όλο το νησί και καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και τις αναρριχητικές διαδρομές της Τελένδου.

Η Ψέριμος επίσης δεν δέχεται οχήματα και την προσεγγίζεις με τοπικό καραβάκι που κάνει ημερήσια δρομολόγια. Έχει μια πανέμορφη αμμουδερή παραλία με ξανθή άμμο και γαλαζοπράζινα νερά, αλλά και άλλες κρυμμένες γύρω γύρω που οφείλεις να ανακαλύψεις. Επίσης μπορείς να μείνεις σε δωμάτια εδώ αν θες.

Έχετε εμμονή με τον αθλητισμό και την άσκηση; Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του νησιού περιλαμβάνει ανοιχτή πισίνα 50μ ολυμπιακών προδιαγραφών, γήπεδο ποδοσφαίρου συνθετικού χλοοτάπητα, στίβο με ελαστικό τάπητα, κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα μυϊκής ενδυνάμωσης, ανοικτό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ. Γήπεδα αντισφαίρισης διατίθενται στις εγκαταστάσεις του τοπικού συλλόγου. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και εσωτερική πίστα αναρρίχησης.

Διαμονή – Εστίαση.

Ένα ευρύ φάσμα καταλυμάτων που ταιριάζουν σε όλα τα γούστα διατίθενται σε όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών νησιών, Ψέριμο και Τέλενδο. Εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ και μίνι μάρκετ σε κάθε χωριό βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις διαμονής.

Τοπικές μετακινήσεις.

Τα λεωφορεία της τοπικής συγκοινωνίας εκτελούν συχνά και καθημερινά δρομολόγια από την Πόθια (πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι) σε όλα τα χωριά του νησιού. Επιπλέον το νησί διαθέτει αρκετές επιχειρήσεις ενοικίασης μεταφορικών μέσων (πούλμαν, αυτοκινήτων, μίνι βαν και σκούτερ). Το μεταφορικό έργο εξυπηρετείται επίσης από ταξί.

Προτεινόμενα

• Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου,

• Το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο,

• Το Καλύμνικο Σπίτι,

· Το Νεοκλασικό,

· Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Χώρας

• Το μοναστήρι του Αγίου Σάββα

• Το Πάσχα της Καλύμνου

• Το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα της Τέλενδου με το θρυλικό προφίλ της «πριγκίπισσας της Τέλενδου»

• Το φιόρδ του Βαθύ

• Το Φεστιβάλ αναρρίχησης

• Τα παραδοσιακά ναυπηγεία

• Αποθήκες σφουγγαριών

• Το θυμαρίσιο μέλι Καλύμνου

• Τα τοπικά πιάτα

Πώς θα φτάσετε:

Η Κάλυμνος είναι προσβάσιμη:

• Αεροπορικώς από Αθήνα – Κάλυμνο.

• Με διάφορες πτήσεις προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κω.

• Με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ συνδέεται με όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων και τη Σάμο.