Kαλοχώρι Θεσσαλονίκης: Ευκαιρία για 800 επιχειρήσεις το Πάρκο Εξυγίανσης

Το θέμα έχει επανειλημμένως απασχολήσει Επιμελητηριακούς και Αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσσαλονίκης

Μία σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, έχουν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης αλλά και οι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς, για να οργανώσουν την Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Καλοχωρίου μετατρέποντάς την σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης.

 

 

Το επιχειρηματικό πλάνο

Σε αυτή την περιοχή των περίπου 17.000 στρεμμάτων και σε απόσταση αναπνοής από την πυρήνα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, λειτουργούν περισσότερες από 800 επιχειρήσεις, σε περιβάλλον επιβαρυμένο, σε συνθήκες άναρχες και προβληματικές τόσο για τις ίδιες, όσο και για τους κατοίκους των γειτονικών οικισμών των Δήμων Δέλτα και Αμπελοκήπων- Μενεμένης.

Το θέμα έχει επανειλημμένως απασχολήσει Επιμελητηριακούς και Αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, αλλά πλέον, μετά από μία τριετία συντονισμένων προσπαθειών που εκπορεύθηκαν από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του τότε ΥΠΟΙΑΝ ( σ.σ. 2019) και νυν Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος καθώς παραδόθηκε και η δεύτερη Μελέτη Τεκμηρίωσης της ΑΒΣ Καλοχωρίου για τμήμα 9.610 στρεμμάτων βορείως της ΠΑΘΕ/ΝΕΟΑΘ, ενώ είχε ήδη μελετηθεί το τμήμα νοτίως του εν λόγω οδικού άξονα, έκτασης περίπου 7.450 στρεμμάτων. Οι δύο αυτές μελέτες εκπονήθηκαν από την «Σαμαράς & Συνεργάτες- Σύμβουλοι Μηχανικοί».

Τι ανέφερε σχετικό μηχανολόγος και μηχανικός

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Αναστάσιος Καμινάρης, μηχανολόγος μηχανικός και διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», ιδιαίτερης σημασίας είναι η ετοιμότητα που επιδείχθηκε από πλευράς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία σαν εμπλεκόμενος φορέας σύμφωνα με το νόμο 3982/2011, ανέλαβε πρωτοβουλία, επικουρική προς αυτές του Υπ.ΑΝ.ΕΠ. , προκειμένου να συγκεντρωθούν τα στοιχεία που θα επιτρέψουν την προώθηση του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Καλοχωρίου.

Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας: Μελέτη σκοπιμότητας- βιωσιμότητας

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Π.Κ.Μ., μετά από διαγωνισμό, ανέθεσε στην ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ– Γεώργιος Τσακούμης & Σια Ε.Ε.- Δίκτυο – Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Μελετών»:

α) την προκαταρκτική ανάλυση σκοπιμότητας-βιωσιμότητας ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Καλοχωρίου με σκοπό την προσέγγιση (σε προκαταρκτικό επίπεδο) των ιδιοκτησιακών, τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του ΕΠΕ Καλοχωρίου

β) τη διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης για την χωροταξική αναδιοργάνωση και αναμόρφωση των λοιπών 29 Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων (ΑΒΣ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως έχουν αναγνωριστεί από το «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια» που εκπονήθηκε το 2016 από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κατά την παρούσα χρονική φάση, η μελέτη εκπονείται και με την ολοκλήρωσή της η Περιφέρεια θα γνωρίζει όλες τις βασικές παραμέτρους του απαιτούμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού και των επενδυτικών προοπτικών ώστε στη συνέχεια να προβεί, ανάλογα, στη διαμόρφωση του κατάλληλου πλέγματος συμφωνιών και συνεργασιών με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό την έγκριση, ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου του ΕΠΕ Καλοχωρίου.

Συνεργασία εμπλεκομένων και σύσταση φορέα

Ο κ. Καμινάρης υπογράμμισε, ότι για να μετατραπεί η εξεταζόμενη περιοχή στο Καλοχώρι, από άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση σε επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης, είναι απαραίτητο να εκδηλωθεί επισήμως στην αρμόδια διεύθυνση (ΔΑΕΕΠ) της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας το ενδιαφέρον των φορέων της περιοχής (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Δέλτα, Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, εγκατεστημένες επιχειρήσεις, Επιμελητήριο, επενδυτές κλπ) για συνεργασία, προκειμένου να υποστηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη του ΕΠΕ Καλοχωρίου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη σύσταση φορέα ανάπτυξης και διαχείρισης της ΕΠΕ.

Σημειωτέον ότι υπάρχει η δυνατότητα συγχρηματοδότησης των Επιχειρηματικών Πάρκων από το ΕΣΠΑ 2021-2027 όπως και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ευκαιρίες σημαντικές που δεν πρέπει να χαθούν για τη Θεσσαλονίκη καθώς σήμερα οι συνθήκες στις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις στο Καλοχώρι, είναι άκρως προβληματικές. Πέραν αυτού, εάν οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σε ένα οργανωμένο και με σύγχρονες υποδομές περιβάλλον, πιθανότατα θα έχουν δυσκολίες υπαγωγής επενδυτικών τους σχεδίων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Δυστυχώς σήμερα, η ΑΒΣ Καλοχωρίου, μετά από δεκαετίες άναρχης ανάπτυξης, βρίθει ελλείψεων και προβλημάτων, ακριβώς επειδή οι επιχειρήσεις εγκαταστάθηκαν σε αυτή τη μεγάλη περιοχή, χωρίς να έχει υπάρξει πολεοδομικός σχεδιασμός και δίχως τα απαιτούμενα έργα υποδομών.

Αυτή η μεγάλη περιοχή, που προσελκύει όλο και περισσότερες εταιρείες ενδιαφερόμενες προς εγκατάσταση, οριοθετείται δυτικά από τον Γαλλικό ποταμό, νότια από τον οικισμό του Καλοχωρίου και το θαλάσσιο μέτωπο, ανατολικά από το ρέμα του Δενδροποτάμου, και βόρεια από τις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. και από τους οικισμούς Νέας Μαγνησίας, Διαβατών και Κορδελιού.

Πολλά και εκτεταμένα τα προβλήματα

Τα κυριότερα προβλήματα της ΑΒΣ Καλοχωρίου , όπως έχουν καταγραφεί, είναι: τα ελλιπή δίκτυα απορροής ομβρίων και ακαθάρτων, οι συχνές πλημμύρες λόγω της υψομετρικής θέσης της περιοχής σε σχέση με τη θάλασσα, η κακή συντήρηση και καθαριότητα του οδικού δικτύου, η ανεπαρκής εξυπηρέτηση από δημόσια συγκοινωνία, η ανεπαρκής αποκομιδή των απορριμμάτων, η δυσκολία πρόσβασης λόγω των έργων οδικής υποδομής που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, όπως και η δυσοσμία και τα σμήνη των κουνουπιών ειδικά στη διάρκεια των θερμών μηνών του έτους.

Επιπλέον η περιοχή είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη λόγω της ύπαρξης βιομηχανικών εγκαταστάσεων και κυρίως εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, ενώ και οι εκτός λειτουργίας εγκαταστάσεις αξιολογήθηκαν ως εστίες μεγάλου ρυπαντικού φορτίου.

Αναπόσπαστο κομμάτι της περιβαλλοντικής πίεσης που δέχεται η περιοχή αποτελεί εξάλλου και το ρέμα του Δενδροποτάμου, που είναι ο κεντρικός συλλέκτης όμβριων σχεδόν όλης της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η ΑΒΣ Καλοχωρίου, φιλοξενεί πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις, χονδρεμπορικές, εταιρείες αποθηκεύσεων και logistics, με αποτέλεσμα να απαιτούνται σύγχρονες υποδομές που να μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος όλης αυτής της μεγάλης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βαριάς δραστηριότητας.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Η απουσία πολεοδομικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή/ελλιπή δίκτυα υποδομών, έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, καθώς και τη δημιουργία προβλημάτων στη λειτουργία των επιχειρήσεων (αυξημένα λειτουργικά έξοδα, αναπτυξιακή υστέρηση, εμπόδια κατά την αδειοδότηση κ.αλ) αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής εν γένει, τόνισε ο κ. Καμινάρης για να προσθέσει ότι με τη μετατροπή της ΑΒΣ σε ΕΠΕ Καλοχωρίου, το Πάρκο θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο σύνολο δομών, υπηρεσιών και τεχνικών υποδομών καθώς θα υλοποιηθούν έργα που θα αφορούν τόσο στα ‘κλασικά δίκτυα όπως οδοποιίας και υδραυλικά, αλλά και σύγχρονα ενεργειακά και ευρυζωνικά δίκτυα.

«Η ανάπτυξη του ΕΠΕ Καλοχωρίου θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου, δυναμικού, αναπτυξιακού πόλου, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης να ενταχθούν σε ένα σύγχρονο Οργανωμένο Υποδοχέα. Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα προνόμια και τα κίνητρα που προσφέρουν τα Επιχειρηματικά Πάρκα (λειτουργικά, αναπτυξιακά, πολεοδομικά, οικονομικά, αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά κ.α), ενώ παράλληλα θα λειτουργούν υπό ελεγχόμενες συνθήκες, εξασφαλίζοντας την περιβαλλοντική προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Καλοχωρίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης».

Πηγή: GRTimes.gr