Καλλιάνος: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από 2 Ιανουαρίου

«ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ 2020 ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΡΥΟ»

Τις προβλέψεις του για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» αλλά και για ένα νέο κύμα χιονιά που θα «επισκεφτεί» την Ελλάδα από τις 2 Ιανουαρίου έδωσε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «από τις 2 Ιανουαρίου περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας, με χιονοπτώσεις ενδεχομένως και σε λίγο πιο χαμηλά υψόμετρα». Αν και, όπως είπε, η ένταση και η έκταση της κακοκαιρίας «δεν έχουν “κλειδώσει”», η εκτίμησή του είναι ότι θα έχει πολύ κρύο και ίσως μικρότερη διάρκεια από την κακοκαιρία «Ζηνοβία». «Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα το περάσουμε πάντως με κρύο», εκτίμησε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Όσον αφορά την εν εξελίξει κακοκαιρία «Ζηνοβία», ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ είπε ότι από αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται το δεύτερο κύμα, το οποίο θα συνεχιστεί «μέχρι και όλη την υπόλοιπη αυριανή ημέρα (σ.σ.: δηλαδή τη Δευτέρα)». Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα έχουμε ισχυροποίηση των βροχοπτώσεων στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές από το Πήλιο μέχρι την ανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα έχουμε και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ενδεικτικά στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία θα χιονίσει έως τα 150 μέτρα υψόμετρο και αυτό σημαίνει ότι ίσως έχουμε προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας».

Ειδικά για την Αττική ο Γιάννης Καλλιάνος εκτίμησε ότι «θα χιονίσει στα γύρω ορεινά σε περιοχές δυτικότερα που συνορεύουν με την Κορινθία και βόρεια με τη Βοιωτία σε υψόμετρο 250-300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για λίγο πιο ισχυρές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα», ενώ για την ανατολική Πελοπόννησο είπε ότι θα χιονίσει πάνω από τα 500 μέτρα. Χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ωρών θα είναι, επίσης, οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στο Αιγαίο και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης, ενώ στο Αιγαίο θα επικρατούν βοριάδες έως και 10 μποφόρ. Η εκτίμηση, πάντως, του Γιάννη Καλλιάνου είναι ότι «μέχρι τις 10-11 το πρωί της Τρίτης οι όποιες χιονοπτώσεις θα σταματήσουν».