Quantcast

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Πώς η αμέλεια οδηγεί σε καταστροφές (Φωτο)

Ηταν απολύτως ξεκάθαρο ότι όχι μόνο κανείς αρμόδιος δεν είχε αντιληφθεί το τι διαδραματιζόταν εκείνη τη στιγμή με τους ανθρώπους μέσα στα νερά. Οπώς δεν είχε αντιληφθεί ότι μία κεντρική διάβαση είχε πλημμυρίσει και ήταν παγίδα θανάτου

Γλυτώσαμε τον ομαδικό πνιγμό  σε ζωντανή μετάδοση, ίσως χάρη στην αποφασιστικότητα των επιβατών ενός λεωφορείου, που βυθίστηκε σε κεντρική υπόγεια διάβαση της Αθήνας. Και ήταν τα κρίσιμα εκείνα λεπτά που τα λασπόνερα από την καταιγίδα – πόσα χιλιόμετρα άραγε «ταξίδεψαν» χωρίς να απορροφηθούν από κάποιο φρεάτιο – εισήλθαν στο λεωφορείο, που κανείς δεν ήξερε αν το νερό θα φτάσει μέχρι τα παράθυρα, ένα λεωφορείο ακινητοποιημένο, χωρίς κανένα συνεργείο διάσωσης να βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει.

Ηταν απολύτως ξεκάθαρο ότι όχι μόνο κανείς αρμόδιος δεν είχε αντιληφθεί το τι διαδραματιζόταν εκείνη τη στιγμή με τους ανθρώπους μέσα στα νερά. Οπώς δεν είχε αντιληφθεί ότι μία κεντρική διάβαση είχε πλημμυρίσει και ήταν παγίδα θανάτου. Διαφορετικά θα είχε μεριμνήσει να την αποκόψει από την κυκλοφορία.

Οι εικόνες που κάνουν τον καθένα να λέει ότι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, καταγράφτηκαν από το κινητό τηλέφωνο του οδηγού, που είχε ανοίξει την πόρτα για να φύγουν οι επιβάτες, οι οποίοι εμπιστευόμενοι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης πιάστηκαν χέρι χέρι σαν αλυσίδα για να μην παρασυρθούν από το νερά τα οποία είχαν καλύψει το μισό όχημα και τελικά βγήκαν στη στεριά όλοι, αφού βουτήχτηκαν μέχρι το στέρνο στη λάσπη.

Εσωσαν τους εαυτούς τους

Πώς κατάφεραν μετά να φτάσουν στα σπίτια τους μόνο αυτοί το ξέρουν με όλα τους τα προσωπικά αντικείμενα μούσκεμα. Επίσης, μόνο κάποιοι δάσκαλοι, δασκάλες και γονείς, την ίδια σχεδόν χρονική στιγμή, κατάλαβαν τι αγωνία έζησαν να καθησυχάσουν και να σώσουν τα μωρά παιδιά από το πλημμυρισμένο νηπιαγωγείο. Στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι μαθητές που είδαν το σχολείο τους να μετατρέπεται σε λίμνη, όγκους νερού να εισβάλλουν στο κτήριο, τις αίθουσες και τους διαδρόμους να βυθίζονται, έβγαλαν τα θρανία από τις τάξεις και τοποθετώντας τα το ένα μπροστά στο άλλο, σχημάτισαν γέφυρα διαφυγής υπερπηδώντας το πλημμυρισμένο προαύλιο.

Είναι αλήθεια ότι μέσα σε οκτώ ώρες ο όγκος της βροχόπτωσης και η ραγδαιότητά της ήταν μεγάλη. Στην Αττική, στη διάρκεια ενός έτους μπορεί να πέφτουν από 400 μέχρι 500 χιλιοστά βροχής και η μισή από αυτήν την ποσότητα να κατακρημνίστηκε  την Πέμπτη στο Λεκανοπέδιο. Οι πλημμύρες ήταν αναπόφευκτο να συμβούν σε πολλά σημεία της πόλης καθώς ο όγκος του νερού θεωρητικά ήταν αδύνατο να βρει διέξοδο απορροής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Τα ίδια και τα ίδια

Ομως η βροχή δεν πέφτει επιλεκτικά όταν έχουμε να κάνουμε με περιοχές που γειτνιάζουν και το γεγονός ότι πολλοί δρόμοι οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια πλημμύριζαν και σήμερα δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα επειδή το νερό κυλούσε μέσα στα φρεάτια τα οποία είχαν καθαρίσει ένοικοι  πολυκατοικιών οδηγεί σε εύλογα συμπεράσματα αποδυναμώνοντας το επιχείρημα ότι φταίει για όλα η σφοδρή καταιγίδα. 

Οι δαίμονες της πόλης ποτέ δεν θα την εγκαταλείψουν και είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες πως η ελιπής και έγκαιρη συντήρηση δομών στους αστικούς ιστούς την περίοδο που ακόμα ο καιρός είναι ανοικτός, οδηγεί σε περιπέτειες που κοστίζουν χρήματα, περιουσίες και ζωές.

Η συντήρηση των φρεατίων που διαχρονικά έχουν μετατρατεί σε υπόγειους κάδους απορριμμάτων ήταν και είναι η ανοικτή πληγή της κάθε πόλης και ο εφιάλτης κάθε ανθρώπου που θα απευθυνθεί στην αρμόδια Αρχή για να τα καθαρίσει. Τα περισσότερα φρεάτια μένουν έτσι και οι δρόμοι γίνονται ποτάμια όπως και πλατείες γίνονται λιμνοθάλασσες εξαιτίας έργων που γίνονται χωρίς μελέτες και χωρίς ελέγχους από εκείνους που τα παραγγέλνουν και τα παραλαμβάνουν.

Νούφαρα

Στη Νέα Σμύρνη ξαφνικά δεκάδες άνθρωποι είδαν τα αυτοκίνητά τους να πλέουν σα νούφαρα στη λίμνη, αν κάποιος μάλιστα τύχαινε να βρεθεί μέσα και να τον είχε πάρει ο ύπνος μπορεί και να πνιγόταν. Στην περιοχή μεταξύ Εφέσου και Κράτητος, όπου διεξάγονται τα έργα της ΟΧΕ, το νερό δεν παρέσυρε μόνο δεκάδες αυτοκίνητα αλλά επειδή είχε μαζευτεί πολύ, όρμησε σε σπίτια, και καταστήματα.

 Η οργή του κόσμου ξεχείλισε επειδή αυτή η ξαφνική καταστροφή προκλήθηκε προφανώς από τεχνικές αστοχίες με αποτέλεσμα ο Δήμος Νέας Σμύρνης -όπως αναφέρει σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης- να καταγγείλει την αμέλεια και την ελλιπή διαχείριση σε θέματα καθαριότητας φρεατίων που επέδειξε ο εργολάβος του συγκεκριμένου έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες άνθρωποι του Δήμου της Νέας Σμύρνης είχαν ενημερώσει προς κάθε κατεύθυνση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονταν και τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Ανέφρε μάλιστα ο Δήμος – στην ίδια ανάρτηση- τους δημότες που επλήγησαν ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του εργολάβου διεκδικώντας τις αποζημιώσεις τους για τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους.

 

.

Νωρίτερα από τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, στον Κολωνό, πάλι μια τεράστια περιοχή με εισόδους πολυκατοικιών περιμετρικά μετατράπηκε σε λίμνη και ο αγώνας τον κατοίκων να αδειάσουν τα νερά με κουβάδες, ήταν μάταιος. Οι κάμερες εκεί ήταν περισσότερες από τα οχήματα της Πυροσβεστικής και οι περίοικοι με οργισμένο ύφος απέδιδαν ξανά ευθύνες στο Δήμο Αθηναίων για τα μπουκωμένα φρεάτια, για την καταστροφή που είχε ξαναγίνει στο παρελθόν, για τα τηλεφωνήματα που έκαναν στο παρελθόν χωρίς να λάβουν απάντηση.

Αστική λιμνοθάλασσα

Ενα οχημα της πυροσβεστικής που πρόβαλε στην άκρη της αστικής λιμνοθάλασσας, έφυγε στη συνέχεια ενημερώνοντας τους κατοίκους ότι δεν είχε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να συνδράμει στην εκτόνωση του φαινομένου.