Καινοτομία στη Θεσσαλονίκη: Αποκτά τρισδιάστατη διάβαση πεζών

Η πρώτη διάβαση που θα ‘ταξιδεύει' στο χώρο και στο… ύψος θα είναι έτοιμη την ερχόμενη Κυριακή στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονικης

Η πρώτη διάβαση που θα ‘ταξιδεύει’ στο χώρο και στο… ύψος θα είναι έτοιμη την ερχόμενη Κυριακή στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονικης.

 

 

Από τα πλέον εντυπωσιακά δημιουργήματα τέχνης δρόμου σε πολλές πόλεις, οι τρισδιάστατες (3D) δημιουργίες graffiti κοσμούν στη Θεσσαλονίκη ως επί τι πλείστον, τοίχους και κάθετες επιφάνειες χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργηθεί «…μια από τις πλέον εντυπωσιακές εκδόσεις της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας graffiti», μια 3D διάβαση δηλαδή, εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» ο Ορέστης Παπαγεωργίου, ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης που υπογράφει τις δημιουργίες του ως “Sandman”.

Μια graffiti οφθαλμαπάτη στη Θεσσαλονίκη για πιο ασφαλείς δρόμους

Ο κ. Παπαγεωργίου έχει αναλάβει να ολοκληρώσει την τρισδιάστατη διάβαση την Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η περίοδος της εξαγωγής συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα της. «Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο σχετίζεται με την Εβδομάδα Αστικής Κινητικότητας.

»Η συγκεκριμένη graffiti τρισδιάστατη διάβαση δημιουργείται σε συνεργασία με τον δήμο Καλαμαριάς και την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ναταλία Παντελίδου.

»Είναι ουσιαστικά η δημιουργία μιας οφθαλμαπάτης αφού η διάβαση θα έχει φιλοτεχνηθεί έτσι, ώστε να φαίνεται πως ίπταται από το έδαφος. Η ευχή μας είναι οι οδηγοί να βλέπουν με περιέργεια αυτή την εικόνα και έτσι να… κόβουν ταχύτητα» τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου που εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο έγινε η επιλογή συγκεκριμένου σημείου, στο τέλος της οδού Κομνηνών στην Καλαμαριά.

»Αφενός στο σημείο υπάρχει σχολική μονάδα οπότε η μείωση της ταχύτητας είναι απαραίτητη ακόμη περισσότερο, αφετέρου η οδός είναι μονής κατεύθυνσης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η οφθαλμαπάτη της «αιωρούμενης» διάβασης που θα ζωγραφιστεί στο οδόστρωμα είναι ορατή μόνο όταν ένας οδηγός έρχεται από μια κατεύθυνση οπότε σε οδό δύο κατευθύνσεων χάνεται η ψευδαίσθηση για τον ένα κλάδο κυκλοφορίας», εξηγεί ο “Sandman”.

«Χρώματα, σκιές, προοπτική»

Η δημιουργία μιας τέτοιας 3D διάβασης, οπως έγινε για παράδειγμα και στην Τήνο, δεν είναι κάτι απλό αφού πρέπει ο καλλιτέχνης να κάνει ένα προσεκτικό σχεδιασμό.

«Χρώματα, σκιές, προοπτική είναι προκλήσεις σημαντικές και μια τρισδιάστατη διάβαση για αυτό τον λόγο θεωρείται πως βρίσκεται κάποια επίπεδα πιο πάνω σε δυσκολία σε σχέση με μια τρισδιάστατη graffiti δημιουργία π.χ σε τοίχο» αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου.

Την επαύριο της κατασκευής της συγκεκριμένης οφθαλμαπάτης αστικής κινητικότητας, το μόνο σημαντικό στοίχημα που θα απομένει είναι η διάρκεια της στον χρόνο. «Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους εξ ου και ο πιλοτικός χαρακτήρας του δημιουργήματος», αναφέρει ο “Sandman”. Eφόσον πετύχει τους κυκλοφοριακούς στόχους της στην Καλαμαριά, η 3D διάβαση θα μπορεί να φιλοτεχνηθεί και σε άλλους δρόμους της πόλης.

«Θα δούμε λοιπόν μετά την κατασκευή και την αντοχή στο χρόνο, τι θα απαιτείται σε καθαρισμό, φροντίδα κ.ο.κ», σχολιάζει ο νεαρός καλλιτέχνης από την Θεσσαλονίκη που υπολογίζει πως μέχρι το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής θα έχει ολοκληρώσει, καιρού επιτρέποντος, την πρώτη αυτή τρισδιάστατη διάβαση για την πόλη.