Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 ρίχτερ ταρακούνησε χτες βράδυ (10/12) την Κρήτη

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 ρίχτερ ταρακούνησε χτες βράδυ (10/12) την Κρήτη.

Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 23:58 χθες το βράδυ στον θαλάσσιο χώρο 40 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Κάσου, μεταξύ Σητείας και Κάσου, γνωστοποίησε με ανακοίνωση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Η δόνηση, την οποία το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο χαρακτήρισε «ισχυρή», έγινε σε σημείο που απέχει 377 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές μέχρι στιγμής.

Την 27η Νοεμβρίου, σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αντικυθήρων και Κρήτης, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε δηλώσεις του, λέγοντας πως η δόνηση έγινε αισθητή κυρίως σε Κάρπαθο και τη Σητεία κι ανατολική Κρήτη. Όπως εκτίμησε, η σεισμική δόνηση «είναι τελείως ανεξάρτητη από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο νησί». Εξηγώντας την εκτίμηση αυτή, τόνισε προκύπτει από το γεγονός ότι είναι σεισμός βάθους, ενώ στην Παλαιοχώρα ήταν σεισμός επιφάνειας.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως το φαινόμενο παρακολουθείται.