Quantcast

ΙΣΑ: Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση

Ανοίγοντας την ημερίδα ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι πολιτεία και γιατροί στοχεύουν στη δημιουργία του μετώπου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στην ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλους του πολίτες, αλλά και στον κρίσιμο ρόλο του προσωπικού γιατρού, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Προσωπικός Ιατρός” που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Μεταξύ των βασικών θεμάτων που απασχόλησαν τους ομιλητές ήταν η χρηματοδότηση της ΠΦΥ και η κατάργηση του clawback, το οποίο όπως τονίστηκε αν συνεχιστεί θα διαλύσει πλήρως τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυιατρεία.

Ανοίγοντας την ημερίδα ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι πολιτεία και γιατροί στοχεύουν στη δημιουργία του μετώπου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εθεσε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο, τα οποία, όπως είπε, χρειάζονται διευκρίνηση και ίσως βελτίωση.

Αρκετές από τις παρεμβάσεις που πρότεινε ο ΙΣΑ έγιναν δεκτές, γεγονός “που αποτυπώνει την πραγματική πολιτική βούληση για την υλοποίηση της ΠΦΥ και καταδεικνύει την αναγνώριση από πλευράς του υπουργείου της αξίας της συμμετοχής των γιατρών στο νέο σύστημα”. Έχουμε ξεκαθαρίσει, τόνισε ο κ. Πατούλης ότι δεν μπορεί να υπάρξει Υγεία χωρίς γιατρούς και γιατροί χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές.

 

Ζητήματα που απασχολούν τους γιατρούς

 

“Πάγια θέση μας είναι ότι είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή επίταξης, επιστράτευσης, ή υποχρεωτικής εφημερίας των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών. Αντίθετα είμαστε υπέρ της εθελοντικής συσστράτευσης κάθε στιγμή που μας καλούν οι ανάγκες της Δημόσιας Υγείας και το ιατρικό μας καθήκον. Είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική επίσκεψη κατ’ οίκον του προσωπικού γιατρού. Το οποίο δεν υπάρχει μεν στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στο νόμο και χρειάζεται να διευκρινιστεί”. Επίσης, όπως είπε ο κ. Πατούλης, οι γιατροί είναι αντίθετοι στην εφαρμογή των ποινών στους ασθενείς που δεν θα εγγραφούν και δεν θα δηλώσουν προσωπικό ιατρό. Τέλος δεν υπάρχει πρόβλεψη να δηλωθούν ως προσωπικοί γιατροί, γιατροί μη συμβεβλημένοι με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ. Τονίστηκε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερη σχέση που ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν αναπτύξει με το γιατρό τους, τον οποίο θεωρούν σημείο αναφοράς στην υγεία τους. “Θεωρούμε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν για να μην δημιουργηθεί ενας ακόμη γραφειοκρατικός πονοκέφαλος”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Οι γιατροί ζητούν επίσης να διευκρινιστεί το πόσο χρόνο ανά επίσκεψη μπορεί να καλύπτει ο κάθε ασθενής στον προσωπικό γιατρό, πόσα άτομα την ώρα θα μπορούσε να βλέπει ο προσωπικός γιατρός, ποιο είναι το όριο των επισκέψεων.

Ο ΙΣΑ είναι υπέρ των συλλογικών συμβάσεων με όλες τις κατηγορίες των γιατρών και υπέρ των ποιοτικών κριτηρίων, όπως θα καθορίζονται από τα αρμόδια συλλογικά όργανα και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΠΙΣ. “Αυτά που έχουν τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ ως «ποιοτικά κριτήρια» είναι στην ουσία κριτήρια περικοπών και όχι πραγματική μεταρρύθμιση για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας”, ανέφερε ο κ. Πατούλης .

Βασικό θέμα για την ανάπτυξη ΠΦΥ κατέληξε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, είναι η επαρκής χρηματοδότηση και θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση του clawback, το οποίο όπως είπε, “αν συνεχιστεί θα διαλύσει πλήρως την ΠΦΥ”.

Την πεποίθησή του ότι το νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού σήμερα έχει αυξημένες πιθανότητες να πετύχει εξέφρασε μιλώντας στην ημερίδα του ΙΣΑ ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ στηρίχθηκε σε παλαιότερα νομοσχέδια και έρχεται να διορθώσει ζητήματα, προσφέροντας στον πολίτη μία έξτρα δωρεάν παροχή και είναι στο χέρι του αν θα την χρησιμοποιήσει.

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία που δίνουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας του θεσμού είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και αυτά είναι: οι πολύ καλές αμοιβές των γιατρών που θα συμμετάσχουν στο σύστημα ΠΦΥ (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και αυτές συνδέονται με την παραγωγικότητα. Ισχυρά κίνητρα για τους πολίτες να εγγραφούν και ισχυρό αντικίνητρο.

Απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς για συμμετοχή στο νέο σύστημα του προσωπικού γιατρού κάνοντας λόγο για μια μεγάλη ευκαιρία και για τους ίδιους και για τη χώρα. Η διαδικασία για να δηλώσουν οι γιατροί την συμμετοχή τους στο νέο σύστημα έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου.

Ειναι καιρός να δώσουμε στον πολίτη τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο οποίος είναι η πρώτη επαφή με το σύστημα υγείας, της οργάνωσης της φροντίδας, της δημιουργίας του ψηφιακού φακέλου και της διεκπαιρέωσης προγραμμάτων αγωγής υγείας και πρόληψης, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα ποιοτικά κριτήρια και στο clawback, με τον αντιπρόεδρο του ΙΣΑ, Φώτη Πατσουράκο, να τονίζει ότι η ΠΦΥ χρειάζεται στήριξη. Διαγνωστικά εργαστήρια, κλινοκοεργαστηριακοί γιατροί και πολυιατρεία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία γι’ αυτό άμεσα πρέπει να βρεθεί λύση για το κρίσιμο ζήτημα του clawback και τα ιατρεία της γειτονιάς να μείνουν ανοιχτά προς όφελος του ασθενή και της δημόσια υγείας, τονίστηκε κατά την ημερίδα.

Παρεμβάσεις στην ημερίδα για την ΠΦΥ και τον προσωπικό γιατρό έκαναν μεταξύ άλλων ο Γεώργιος Μαρίνος, επ. καθηγητής Γενικής Ιατρικής – Προληπτικής Ιατρικής Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ε.Κ.Π.Α., ταμίας Δ.Σ. του ΙΣΑ, Θεοφάνης Ρηγάτος, διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ, Ιωάννης Υφαντόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος, Παναγιώτης Ψυχάρης, μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ & πρόεδρος ΠΟΣΕΥΠ ΠΦΥ, Eλευθέριος Θηραίος, ιατρός Γενικής Ιατρικής, διευθυντής ΕΣΥ ΚΥ Βάρης & γ.γ. Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών,Γεώργιος Ελευθερίου, γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του ΠΙΣ.