Quantcast

Ιωάννινα: «Ανοχύρωτο» το νοσοκομείο από προσωπικό – Απειλή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΠΓΝΙ, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ένα 30% του προσωπικού αρνείται να εμβολιαστεί

Το διαφαινόμενο τέταρτο κύμα της πανδημία βρίσκει πλέον το νοσοκομείο στα πρόθυρα “κατάρρευσης”, με τους υγειονομικούς να είναι ήδη εξαντλημένοι, αλλά και με ένα νέο και ‘Άγνωστο Πόλεμο” να ξεκινά με το προσωπικό που δεν έχει δεχθεί να εμβολιαστεί.

 

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΠΓΝΙ, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ένα 30% του προσωπικού αρνείται να εμβολιαστεί για… θρησκευτικούς λόγους (!), ένα μικρό ποσοστό αρνείται για λόγους αρχής, στο πλαίσιο της “επιβολής του εμβολιασμού” και το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών, φοβάται επειδή δεν έχει ενημερωθεί κατάλληλα. Από το νοσοκομείο μας λένε πως δεν έχει υπάρξει η παραμικρή προσπάθεια ενημέρωσης από πλευράς της διοίκησης, ενώ μοναδικό ενημερωτικό υλικό είναι τα φυλλάδια του ΕΟΔΥ.

Ενδεικτικά, ο αρχικός αριθμός που αντιμετώπιζε αναστολή εργασίας, ήταν 150 υγειονομικοί, αλλά το ποσό μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Από αυτούς, 32 νοσηλευτές τέθηκαν σε αναστολή, ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός όσων έκαναν χρήση της αναρρωτικής τους άδειας. Σαράντα υγειονομικοί παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Μεγάλο πρόβλημα ο μειωμένος αριθμός υγειονομικών – Αναστέλλονται χημειοθεραπείες και χειρουργεία
Αρχικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή το νοσοκομείο είναι η μείωση του αριθμού των υγειονομικών σε σχέση με το 2019. Οι επαγγελματίες υγείας τονίζουν ότι αντί να ενισχυθεί το δυναμικό των νοσοκομείων εξαιτίας της πανδημίας, όχι μόνο δεν έγιναν νέες προσλήψεις, αλλά μειώθηκε και ο αριθμός των υγειονομικών. Από ενάρξεως της πανδημίας έχουν γίνει συγχωνεύσεις κλινικών, ενώ 6000-7000 υγειονομικοί “φεύγουν”, αφού βλέπουν τις συμβάσεις τους να μην ανανεώνονται.

Η πρακτική αποτύπωση του προβλήματος, είναι οδυνηρή. Σοβαρές θεραπείες για χρόνια πάσχοντες, όπως οι χημειοθεραπείες και άλλες ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, παίρνουν “παράταση” για αργότερα. Το ίδιο συμβαίνει με τα χειρουργεία, ενώ η έλλειψη τόσο προσωπικού, όσο και κλινών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις διαγνώσεις, αφού στα ακτινολογικά τμήματα δεν προλαβαίνουν τα ραντεβού.

Η γενικότερη αυτή εικόνα των νοσοκομείων της χώρας, διαφαίνεται πιο “μαύρη” στο μέλλον με τις ανακοινώσεις διά στόματος του πρωθυπουργού σχετικά με το “κλείσιμο” περιφερειακών νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, από το ΠΓΝΙ ενημερωνόμαστε πως ο διοικητής του νοσοκομείου, ακόμη και μέσα σε αυτό το κλίμα της παρακμής του δημόσιου νοσοκομείου, έχει ξεκινήσει πειθαρχικές διώξεις σε συνδικαλιστές υγειονομικούς και έχει αντικαταστήσει προϊσταμένους με “δικά του παιδιά”.

 

Άγχος των εργαζομένων για τις ιδιωτικοποιήσεις

Μια σοβαρή καταγγελία ήρθε από τις εργαζόμενες της καθαριότητας. Σύμφωνα με τις καταγγέλουσες, 30 συνάδελφοί τους χαρακτηρίστηκαν ανεμβολίαστες, ενώ είχαν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν από εργαζόμενες ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας, το οποίο -όπως αναφέρθηκε- πληρώθηκε με το ποσο των 50.000 ευρώ.

Οι ίδιες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα επισημαίνουν πως οι συνάδελφοί τους από τα ιδιωτικά συνεργεία εργάζονται με χειρότερες μισθολογικές και ασφαλιστικές συνθήκες, ενώ το παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων της καθαριότητας στα νοσοκομεία, δείχνει ότι μειώθηκε και η ποιότητα της συγκεκριμένης δουλειάς. Με τις συμβάσεις τους να λήγουν, φοβούνται ότι θα χάσουν τις θέσεις τους και θα αντικατασταθούν εν μία νυκτί, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο στη γενικότερη ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του νοσοκομείου.

Το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης, πάντως, είναι κάτι που συζητιέται έντονα στους διαδρόμους των κλινικών και όχι μόνο για τις καθαρίστριες. Οι υγειονομικοί βλέποντας τις βασικές ελλείψεις του νοσοκομείου και με μειωμένο το προσωπικό, προβλέπουν πως το επόμενο βήμα για τη δημόσια Υγεία είναι ο περιορισμός της. Τον ίδιο φόβο αντιμετωπίζουν και οι χρόνιοι ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται θεραπείες υπέρογκων ποσών και συχνές ακριβές εξετάσεις (ενδεικτικά, μια πλήρης μαγνητική εγκεφάλου κοστίζει 550 ευρώ ενώ εξειδικευμένες θεραπείες αγγίζουν έως και τις 70.000 ευρώ -και παραπάνω).

Πρέπει να επισημανθεί ότι του ήδη ασθενείς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν αναλαμβάνουν να τους καλύψουν.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους;

Το πρόβλημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών εντοπίζεται σε αρκετά πεδία. Αφενός, φανερώνει την ελλιπή ενημέρωση, που θα όφειλε να αναλάβει το ίδιο το νοσοκομείο, αφετέρου σε ένα ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο νοσοκομείο, δεν υπάρχουν περιθώρια να δημιουργηθούν και νέες ελλείψεις στο προσωπικό. Ωστόσο, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν μπορούν επουδενί να έρθουν σε επαφή με ασθενείς.

Οι δε αναστολές ή οι τυχόν απολύσεις δεν θα αντικατασταθούν με επικουρικό προσωπικό. Οπότε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που ανοίγει τη βεντάλια των απολύσεων και σε άλλους κλάδους, είναι καταστροφικό για το νοσοκομείο της πανδημίας.

Καταστροφικό, όμως, είναι και το γεγονός της ύπαρξης ανεμβολίαστων υγειονομικών. Εκπρόσωποι του κλάδου καλούν τους συναδέλφους τους να εμβολιαστούν και μάλιστα σαφώς, επισημαίνοντας το λογικό: Πώς γίνεται να υπάρχουν υγειονομικοί μη εμβολιασμένοι στα νοσοκομεία της πανδημίας; Αν μη τι άλλο, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, αλλά και τη δική τους.

Ένα μακάβριο, αλλά ρεαλιστικό παράδειγμα, είναι φορείς του ιού -όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί φέρουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο- να καλούνται να χορηγήσουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες σε ασθενείς με ήδη χαμηλό ανοσοποιητικό. Για του λόγου το αληθές, πριν -ωστόσο- ανακαλυφθούν τα εμβόλια, αιματολογική κλινική μεγάλου αθηναϊκού νοσοκομείου έμεινε κλειστή επί 10 ημέρες, αφού από υγειονομικό φορέα του ιού, κόλλησαν και κατέληξαν πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονταν με καρκίνο.