Quantcast

Ίμια: Οι ώρες της κρίσης μέσα από τα μάτια των συζύγων των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους

Η Λεμονιά Κότογλου, η Ειρήνη Ζωγραφάκη και η Ματίνα Αναγνωστοπούλου, οι τρεις σύζυγοι των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που σκοτώθηκαν στην πτώση του ελικοπτέρου στα Ίμια, μιλούν για όσα έζησαν

Ήταν τέλη Ιανουαρίου του 1996, όταν οι Τούρκοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή των Ιμίων.

Στην εκπομπή «365 Στιγμές», η Σοφία Παπαϊωάννου παρουσιάζει τα όσα δραματικά εκτυλίχθηκαν εκείνη τη νύχτα, μέσα από τις αναμνήσεις των τριών γυναικών, που θρήνησαν τους συζύγους τους, τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που σκοτώθηκαν στην πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου.

Η Λεμονιά Κότογλου, η Ειρήνη Ζωγραφάκη και η Ματίνα Αναγνωστοπούλου, οι τρεις σύζυγοι των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που σκοτώθηκαν στην πτώση του ελικοπτέρου στα Ίμια, μιλούν για πρώτη φορά στo ERTnews.

«Έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα και είμαι υπερήφανη που υπήρξα γυναίκα του. Έδειξε τον ανδρισμό του, την αγάπη που είχε για την Ελλάδα, δεν δείλιασε, να πει “όχι εγώ δεν θα πάω”», λέει χαρακτηριστικά η Λεμονιά Κότογλου, σύζυγος του Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Οι τρεις γυναίκες μιλούν για τις δραματικές στιγμές που έζησαν και τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν ακόμα, 27 χρόνια μετά.

«Ήταν να πάει κάποιος άλλος και επειδή βούιζε το σταθερό τηλέφωνο πήραν εμάς και μάλιστα ο άνδρας μου με ρώτησε, “έχεις πρόβλημα να πάω στα Ίμια;”. Εγώ δεν μπορούσα να αντιληφθώ εκείνη τη στιγμή τη σοβαρότητα της κατάστασης και του λέω “Αλίμονο, είναι η δουλειά σου”», περιγράφει η σύζυγος του Υποπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, Ειρήνη Ζωγραφάκη.

Τη φετινή επέτειο της κρίσης των Ιμίων, η εκπομπή παρουσιάζει τα συγκλονιστικά γεγονότα εκείνης της νύχτας που σημάδεψαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Ματίνα Αναγνωστοπούλου, σύζυγος του Υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου αποκαλύπτει ότι ακούγοντας σήμερα τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας επηρεάζεται πάρα πολύ και έρχεται στο μυαλό της, αυτό που της είχε πει ο πεθερός της, ο πατέρας του Τάκη. «Ήταν ανάγκη να σκοτωθεί το παιδί το δικό μου για να “γκριζαριστεί” το Αιγαίο; Σοφή κουβέντα».

Το χρονικό της κρίσης

Η κρίση ξεκινά στις 26 Δεκέμβρη 1995 όταν το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσάραξε στη βραχονησίδα Ίμια και ο Τούρκος πλοίαρχος αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια με τον ισχυρισμό ότι το σκάφος βρίσκεται σε τουρκικά ύδατα.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων.

Ενημερώνεται το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του γνωστοποιεί το γεγονός στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι χωρίς ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει, ξεκάθαρα πια στις 27 Δεκεμβρίου, ότι υπάρχει θέμα κυριαρχίας με τις βραχονησίδες Ίμια.

Τελικά, το πλοίο αποκολλήθηκε στις 28 Δεκέμβρη 1995 από ελληνικά ρυμουλκά.

Η κορύφωση της κρίσης στις 31 Ιανουαρίου 1996 – Οι τρεις νεκροί πιλότοι

Στις 31 Ιανουαρίου 1996: Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη 01:40 στη Μικρή Ίμια και σχεδόν τρεις ώρες αργότερα, στις 04:30, ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ίπταται των βραχονησίδων για να διαπιστώσει αν πράγματι υπάρχουν Τούρκοι στρατιώτες.

Στις 04:50 το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περίπου 10 Τούρκους κομάντο. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.

Αργότερα, ανασύρονται νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.